Folkekirkens Nødhjælp offentliggør rapport om korruption i nødhjælpsarbejdet gennem fem år. Det sker som led i et forsøg på at styrke indsatsen mod korruption.

En forretningsfører i en genbrugsbutik i Danmark stikker pengene i egen lomme. En medarbejder i Congo køber nødhjælpsudstyr til overpris af sin fætter. Forfalskede kvitteringer dækker over, at skoler i Uganda aldrig har fået udbetalt den aftalte støtte.

Det er konkrete sager som disse, som Folkekirkens Nødhjælps kontrolsystemer hvert år slår ned på.

Mere åbenhed er nøgleordet bag det seneste initiativ for at bekæmpe korruption og svindel i Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Der er nu udarbejdet en samlet oversigt over de seneste fem års korruptionssager, og fremover vil nye sager og opdateringer straks blive lagt på hjemmesiden.

Gennem de seneste fem år har Folkekirkens Nødhjælp haft 15 afsluttede og tre uafsluttede sager i størrelsesordenen fra 250 kroner til 666.000 kroner. Bedragenes størrelse er sammenlagt knap 1,9 millioner kroner svarende til langt under én promille af den samlede omsætning.

- Af og til hører jeg fra folk, at det hele går op i korruption. Rapporten viser, at det gør det ikke. Og den dokumenterer, hvordan vi arbejder for at undgå svindel og korruption. Vi vil gerne kigges i kortene - også i den slags sager, siger generalsekretær Henrik Stubkjær.

/ritzau/