Morten Aastrøm Andersen ville gerne ’snooze’ lidt en morgen med vækkeuret på mobilen, men det var ikke meget mere søvn, den 28-årige brandmand fik. Fem minutter senere gav det nemlig et ordentligt knald, og en 15 centimeters lang stikflamme stod ud af telefonen.

Forinden havde han taget sin Samsung Galaxy S7 Edge ned fra vindueskarmen i huset i Stenløse, og lagt den over på hovedpuden i sengen, hvor den også var i opladeren for at kunne sove lidt længere.

»Jeg vågnede op med et chok. Jeg rev ledningen ud af telefonen, og så rejste jeg mig op fra sengen, hvorefter der røg brændende plastic ned på min fod, og så tabte jeg telefonen på gulvet,« siger Morten Aastrøm Andersen.

En 15 centimeters flamme stod ud af Mortens telefon, mens han sov.
En 15 centimeters flamme stod ud af Mortens telefon, mens han sov.
Vis mere

Det var ikke kun Morten Aastrøm Andersen selv, der var i fare. Hans kone og deres lille barn var nemlig også i huset.

»Hele familien var i huset, og min kæreste fik hurtigt hevet vores søn på halvandet år op af sengen, hvorefter de løb ind i stuen. Jeg løb ud til vasken med den brændende telefon og fik den ind under vandhanen. Det var en voldsom oplevelse,« siger han.

Lagnet og topmadrassen samt gulvet fik kraftige brændmærker. Morten Aastrøm Andersen stod selv tilbage med et stort brandsår på anklen. Han var forvirret og var i chok. Det var ikke lige det, han havde regnet med ville ske med hans telefon.

Mortens gulv fik også et ordentligt brandmærke, efter at hans Samsung-mobil sprang i luften.
Mortens gulv fik også et ordentligt brandmærke, efter at hans Samsung-mobil sprang i luften.
Vis mere

»Jeg var bange, men nu er jeg selv brandmand, så jeg er vant til at se ild. Jeg har ikke fået hjælp fra en psykolog eller lignende efterfølgende. Men det kunne jeg måske godt have haft brug for, hvis jeg ikke var vant til at arbejde med ild,« siger Morten Aastrøm Andersen.

Og som brandmand er Morten Aastrøm Andersen da heller ikke i tvivl om, hvad der ville have sket, hvis han ikke havde opdaget det hurtigt eller ikke havde været hjemme.

»Huset var futtet af, hvis jeg ikke havde været hjemme. Det er helt sikkert. Der kom 15 centimeters stikflamme ud af den. Jeg ved som brandmand, at der ikke skal så meget til, før boligen brænder af,« siger Morten Aastrøm Andersen.

Eksperter advarer om opladninger af mobiltelefoner i soveværelset

Morten Aastrøm Andersen er langt fra den eneste, der har prøvet at telefonen går i brand. De farlige mobiltelefoner har også fået opmærksomhed i medierne. Bl.a. forbød SAS tidligere, at passagerer havde en bestemt Samsung-telefon med ombord på deres fly, fordi den kunne springe i luften.

Flere eksperter advarer da også om, at mobilen kan bryde i brand i soveværelset. De fraråder folk at lade deres telefon op i soveværelset, mens man sover, og at man i det hele taget skal have mobilen under opsyn, når den lader op.

Hver syvende sover med mobilen i sengen. Sikkerhedsstyrelsen og forsikringsselskabet If advarer mod de farlige situationer et overophedet mobilbatteri kan medføre.Vi bliver mere og mere afhængige af vores mobiltelefoner. Selv ikke når vi sover, kan vi lægge telefonen fra os.

En ny undersøgelse foretaget af Opeepl for If Skadeforsikring viser således, at næsten 9 ud 10 har telefonen med i soveværelset om natten, og at hver 7. dansker sover med mobilen i sengen. Det kan indebære en stor risiko, eftersom batteriet kan blive overophedet og bryde i brand.

Derfor advarer forsikringsselskabet If nu om risikoen ved at lade mobilen op, mens man sover - hvad enten det er i eller viden af sengen.

»En overophedet mobiltelefon eller gnist kan sætte ild til håret eller til letantændelige materialer som lagen eller gardiner i soveværelset, hvor der er risiko for at en brand breder sig og situationen blive livsfarlig,« siger Birgitte Ringbæk, der er presseansvarlig hos If.

If Skadeforsikring har lavet nogle tommelfingerregler til, hvordan man kan undgå at mobilopladning bliver farligt:

  • Gør det til en vane at lade mobilen op under opsyn om aftenen, så den kan ligge uden oplader om natten. Er det nødvendigt at oplade i løbet af natten, så:
  • Tænk over, hvilket underlag du ligger telefonen på under opladning. Telefonen kan udvikle enorm varme, som kan antænde materialer i nærheden. Den bør ligge på ikke-brandbart underlag.
  • Husk røgalarm i det rum, hvor telefonen oplades. Generelt bør mobiler ikke oplades i soveværelset, da der kan udvikles giftige gasser, hvis den skulle bryde i brand.
  • Brug helst originale opladere. Skal der bruges ekstra ladere, så køb hos en anerkendt forhandler.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er der dog ikke noget problem i at sove med sin mobil. Deres råd er, at mobilen ikke skal lade op, mens man sover eller ikke er til stede. Der kan nemlig opstå en kortslutning, der potentielt kan være dødelig. Opladere udvikler nemlig varme, og derfor er det et godt råd at lade være med at oplade på brandbare overflader.

»Det kan være på en stofsofa, på puden eller aviser. Noget, hvor varmen kan udgøre et problem. Vores råd er ikke, at man skal sidde og stirre på sin telefon hele tiden, når den oplader. Grunden til at vi fraråder opladning om natten er, at hvis der eksempelvis opstår en brand, så sover folk ind i døden, fordi man ikke opdager på grund af kulilteforgiftning,« siger Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

Sikkerhedsstyrelsens råd er, at man skal være i nærheden af sin telefon, når den lader op, fordi det kan udgøre en risiko. Hvis man gerne vil være på den sikre side, så er der nogle gode tommelfingerregler. Ikke lad op om natten, oplad hvor du er i nærheden og lad ikke op på brandbare overflader.

Mobiltelefonen har med tiden stort set erstattet vækkeuret. Undersøgelsen fra Opeepl viser, at 70 pct. af danskerne dagligt bruger mobilen som vækkeur. Blandt de 18-45 årige er det hele 85 pct. Kun 7 pct. af alle aldersgrupper bruger ikke telefonen som vækkeur.

»Det er blevet så udbredt at bruge mobilen som vækkeur, at der nok ikke sker et comeback for det traditionelle vækkeur. Vores opfordring er, at man forsøger at ændre på sine oplader-vaner og får ladt telefonen op i aftenens løb, så den kan ligge uden tilsluttet opladerkabel, når man sover, på et ikke-brandbart underlag,« siger Birgitte Ringbæk fra If.

Undersøgelsen fra Opeepl:

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.000 tilfældige danskere over 18 år, af Opeepl den 29. marts 2017. Andelen af svar fra det enkelte segment af respondenter i undersøgelsen stemmer overens med procentdelen af det pågældende segment i den danske befolkning.