»Okay, jeg er klar over, at jeg nu får en røvfuld. Men helt ærligt, kan vi stoppe med at gøre os selv til ofre?«

Sådan har den danske smykkedesigner Mai Manniche indledt et opslag på sin Facebookprofil som en reaktion til hele den #MeToo-bølge, der i disse dage skyller ind over stort set hele verden.

Bølgen opstod, efter filmproducenten Harvey Weinstein i denne måned blev fyret fra sit eget produktionsselskab på grund af anklager om sexchikane fra flere skuespillerinder, og siden er kvinder og mænd over hele verden begyndt at fortælle deres historier om, hvordan nogen har sexchikaneret eller begået seksuelle overgreb på dem.

Det har de gjort gennem hashtagget #MeToo på blandt andet Twitter og Facebook.

Men det er ikke nok at gøre det, mener Mai Manniche.

'Så i stedet for det her selvmedlidenhed, kan vi være konstruktive og love hinanden, at vi råber op, straks vi oplever sexchikane?', spørger hun i sit Facebook-opslag.

Til BT uddyber hun, at hun mener, man skal passe på, så #MeToo-bølgen ikke 'blot' bliver en trend, som derefter slutter, men i stedet sørge for, at den fører noget konstruktivt med sig.

»Det er ikke fordi, jeg vil skabe et stort drama. Jeg synes, det er rigtig godt, at der kommer fokus på det her område, men det er lidt som om, at folk nu ’bare’ skriver #MeToo, men hvad er det, vi får ud af det? Vi skulle måske hellere forholde os til, hvad vi skulle gøre ved problemet,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kæmper om nogen selv for kvinders rettigheder og ligestilling, så det er ikke fordi, jeg på nogen måde vil negligere det, folk har været igennem. Jeg synes bare ikke, at vi kvinder fortjener, at det her #MeToo ’bare’ bliver en såkaldt ’trend’, men at der ret faktisk bliver gjort noget, der kan give en løsning. Jeg er lidt bange for, at #MeToo kan blive en sovepude, så vi ender med reelt ikke at få gjort noget ved problemet.«

Hun forklarer, at hun selv kunne have skrevet et indlæg under #MeToo-hashtagget. Særligt da hun arbejdede som model, havde hun flere ubehagelige oplevelser, hvor 'nogen forventede at få noget igen for noget andet'.

Men er det ikke fint, at #MeToo får sat fokus på omfanget af problemet?

»Jeg synes, det var fint i starten, men lad os nu hellere finde ud af, hvordan vi kommer det til livs. Jeg synes, det bliver lidt en offer-tendens, hvor man skriver, hvad man har været ude for, men så stopper den der. Det burde mere handle om, hvordan vi kan stå sammen og skabe nogle retningslinjer, så det ikke sker. Jeg synes, vi skal væk fra offerrollen. Jeg synes, vi skal være mere konstruktive i, hvordan vi kommer problemerne til livs.«

Men alle dem, der har delt deres historier, har jo været ofre?

»Og det er derfor, vi skal finde ud af, hvordan vi kommer videre konstruktivt.«

Hvordan gør man det?

»Helt konkret tænker jeg, at der kunne være en hotline, man kan ringe til. Så har man i hvert fald nogen, man kan tale med om det. For der er jo rigtig mange, der ikke ved, hvad man skal gøre, fordi det stadig er et tabu. Når man oplever noget, så skal man have et sted, hvor vi ved, der bliver taget hånd om det. Jeg kan ikke udtænke en stor, forkromet plan, det er det, vi har politikere til. Hvis man er blevet overfaldet eller værre, så ved man, at man skal gå til politiet. På samme måde burde der været noget på det her område, så vi kan beskytte hinanden.«

Men der er jo nogle, der ikke tør eller kan sige fra i de situationer?

»Det er fordi, det er et tabu. Og det er det, vi skal væk fra. Det skal ikke være et tabu. Vi skal ikke gøre det til et tabu. Der er nogle kvinder, der kan blive pinlige over det, der er sket, og måske tænker de, at det er deres egen skyld. Men det er aldrig deres egen skyld. Lad os sammen finde ud af, hvordan vi kommer videre. For det er et problem, det er der ingen tvivl om. Vi fortjener ikke at være ofre.«