I denne uge skal 30 danskere kæmpe om tre job i programmet Jobmatch på DR1. For to af deltagerne er det ikke kun en jagt på et job. Det er også en mulighed for at forbedre forholdene for ledige og fjerne fordomme om dovne arbejdsløse.

På torsdag har tre ledige danskere fået nyt arbejde i tre af landets største virksomheder. Men inden da skal de kæmpe med i alt 30 andre ledige om bare tre job på Aller Medier, Toms og Grundfos. En af dem er 23-årige Saria El-Safadi. Hun håber, at programmet kan give hende en ny start.

- Jeg har håbet, og jeg tror på det, og får jeg ikke et job, så har jeg fået en oplevelse, som mange ikke tør gå ind til, og som har givet mig et rigtig stort skub fremad, siger hun.

Saria, der er uddannet sosu-assistent, har været ledig, siden hun blev udlært i marts 2010, og har siden kæmpet for at få et job.

- Hvad har jeg ikke gjort for at få et job? Jeg har været på kurser og til coach, jeg har lavet mine ansøgninger om ti gange, og jeg har sendt alle ti ansøgninger ud for at se, om bare en af dem vækker interesse. Jeg sender 15 ansøgninger om dagen, men jeg har ikke været til en eneste samtale.

Et greb i blinde

55-årige Ejgil Stahmer Hansen har, siden han for to år siden blev ramt af en blodprop, kæmpet for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Han er træt af at bruge tid på nyttesløse ansøgninger. Nu prøver han gennem tv-programmet at trænge igennem til arbejdsgiverne.

- Det er et greb i blinde, for man søger og søger, men mange arbejdsgivere får jo 500 ansøgninger til en stilling og orker ikke at læse dem alle. Mange får jeg heller ikke svar på, selvom jeg har brugt timer på at skrive, hvorfor jeg vil kunne gøre en forskel i firmaet, siger han.

Han havde på ingen måde regnet med, at han skulle komme med i det endelige tv-felt.

- Jeg henvendte mig til programmet og troede jo ikke på, at jeg ville komme igennem. Så jeg var jublende lykkelig, da jeg fik besked om, at jeg var udtaget. Det var som at vinde i lotteriet, siger han.

Da DR præsenterede programmet, blev det af bl.a. Socialdemokraternes Simon Kollerup kritiseret for at udnytte arbejdsløse danskeres situation til at lave underholdning. Men sådan ser hverken Saria eller Ejgil på det. De mener, at programmet er med til at hjælpe ledige i arbejde.

Hele Danmark

- Det er et program, hvor man snakker med arbejdsløse frem for at snakke om dem. Siden jeg blev ledig, har jeg fulgt med, når politikerne og de kloge mennesker har snakket om arbejdsløse, men jeg har ikke kunnet se mig selv i noget af det. Her får jeg en mulighed for at fortælle hele Danmark, hvordan det er at være arbejdsløs siger Saria, der gerne vil fjerne fordommen om, at ledige bare er dovne og ikke gider arbejde.

- Jeg får at vide, at det er krisen. Ingen har mod på at investere endnu, og der er ingen, der tør satse noget som helst. Alle ser lidt afventende på det hele. Det er desværre dét, der er galt, siger Ejgil.

DR1 fra mandag aften kl. 19.05.