Flere kritiserer Aarhus Domkirke i skarpe vendinger, efter Danmarks første kvindelige imam i aftes prædikede til arrangementet ’Befri Gudstjenesten’

Folkekirken spiller fallit og sælger ud, når den inviterer en imam til at gæsteprædike til et arrangement, der vil genfortolke den kristne gudstjeneste.

Sådan lyder kritikken fra flere sognepræster og debattører, efter Danmarks første kvindelige imam Sherin Khankan i aftes talte i Aarhus Domkirke til arrangementet ’Befri Gudstjenesten’.

Det er domprovst ved Aarhus Domkirke Poul Henning Bartholin, der sammen med Per Smedegaard, direktør for Teatret Svalegangen, har fået ideen til rækken af forestillinger, hvor en ny gæst hver gang skal holde prædiken over forskellige temaer. Ideen er, ifølge teatrets hjemmeside, at ’genfortolke gudstjenestens ritualer og servere en relevant, fællesskabs-skabende og anderledes gudstjeneste’.

Blandt kritikerne af forestillingen er Merete Bøye, redaktør af tidsskriftet Nyt Babel, og sognepræst ved Viborg Domkirke.

Sognepræst: Kirken sælger ud


»Jeg forstår ikke, hvorfor kirken sælger ud på den her måde. Jeg ved ikke, hvad der ville være værst: At man satte en imam eller en ateist til at prædike i kirken. Det værste er dog, at man slet ikke spørger dem, man har inviteret, om de har tænkt sig at prædike kristendom. Det er ikke en måde at gentænke gudstjenesten på, når man fuldstændig skærer kristendommen ud,« siger Merete Bøye.

Også sognepræst og debattør Sørine Godtfredsen har kritiseret arrangementet. I sidste uge skrev hun på sin blog på Berlingske.dk, at det var ’dybt malplaceret’, at Aarhus Domkirke inviterede Sherin Khankan, bl.a. med henvisning til, at Sherin Khankan mellem jul og nytår var gæst i Deadline, hvor hun argumenterede for at ligestille islam – og andre religioner – med den danske folkekirke.

Forstår ikke kritikken

Sherin Khankan selv forstår dog ikke kritikken. Hun understreger, at hun var inviteret som privatperson til at tale over temaet ’fællesskaber’, bl.a. i kraft af sin rolle som stifter af Exit-cirklen, der hjælper psykisk voldsramte kvinder, samt som stifter af kvindemoskeen Mariam i København.

»Der er ikke tale om, at jeg skal prædike i en klassisk forstand. Jeg kommer ikke og prædiker som en imam, jeg kommer som aktivist og fortæller om, hvordan det at skabe fællesskaber kan forandre verden. For det er vigtigt, at vi ikke bruger vores fællesskaber til at ekskludere eller stigmatisere hinanden,« fortalte Khankan inden forestillingen.

Kan du forstå, at det falder nogen for brystet, at du skal prædike som en del af et arrangement, der skal nyfortolke den kristne gudstjeneste?

»Nej, det kan jeg ikke. Jeg har selv boet i Syrien, og stormuftien i Syrien inviterer ofte kristne præster ind for at tale i moskeen i Damaskus, så det er ikke noget nyt, at vi kan forenes på tværs af religioner. Det sker dagligt andre steder i verden, hvorfor skal det så ikke kunne lade sig gøre i Danmark,« siger Sherin Khankan.

’Befri Gudstjenesten’ finder sted i Aarhus Domkirke 18.-25. februar. Billetterne til arrangementerne er for længst udsolgt, og domkirken var da også fyldt til randen i går aftes, da Sherin Khankan gæsteprædikede.

BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra domprovst Poul Henning Bartholin.