Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvis man skal viderebringe historier, skal man huske at faktatjekke. Det er en lektie, Koldings Borgmester Jørn Pedersen (V), nok ikke glemmer foreløbig.

Lørdag kom han nemlig til at viderebringe en røverhistorie, da Dronningen var på besøg for at deltage i fejringen af, at den sønderjyske by Christiansfeld er kommet med på UNESCOs verdensarvsliste, skriver jv.dk.

På scenen skulle Jørn Pedersen side om side med Dronningen afsløre en plade, der var dækket af et hvidt klæde, men historien, han knyttede til, viste sig ikke at holde vand.

»På det hvide klæde kan I se en kopi af en lille akvarel, som Hendes Majestæt Dronningen malede allerede som 14-årig, og som har fanget essensen af Christiansfeld, nemlig de gule murstenshuse,« sagde Jørn Pedersen.

Men allerede inden, han får fuldendt sin sætning, lyder der protester fra publikum, ligesom også Dronningen vinker afværgende og siger noget til borgmesteren.

Det viser sig nemlig, at det ikke er Dronningen, der har malet akvarellen med de gule murstenshuse. Det er en vandrehistorie.

Jørn Pedersen siger til BT:
»Det var vildt underligt. Jeg har lige fået sagt noget i retning af, at det er dem Deres Majestæt, der har malet akvarellen. Da ser jeg så Dronningen begynde at ryste på hovedet. Først tænker jeg, at hun måske ikke synes, at hendes eget maleri er pænt, men så siger hun noget i retning af; 'det er ikke mig, der har malet det.'«

»Jeg blev helt mundlam. Billedlig talt var det som at få trukket buskerne af i fuld offentlig. Og i min befippelse, kom jeg også til at bryde etiketten og sagde 'hvad siger du? er det ikke dig?'. Men det tog Dronningen nu pænt, og kritiserede mig ikke for det,« ler Jørn Pedersen.

Nu vil borgmesteren få Stadsarkivet til at undersøge, hvem der så har malet den nu berømte akvarel.

»Det er 61 års lokalhistorie, der skal skrives om. Det er jo lidt pinligt, at vi i årevis har fortalt besøgende, at det er dronning Margrethe, der er kunstneren,« siger Jørn Pedersen til BT.

 

Andre læser også