8.000 gymnasieelever med tårnhøje promiller deltog fredag i den omstridte drukfest 'putte-velkomst' i Dyrehaven nord for København. Og i år var der langt flere 'voksne' til stede end tidligere.

»Maagnus, vent på mig!« råber en pige, mens hun med en cigaret i den ene hånd og en dåsebajer i den anden jagter en gut ti meter fremme. I hendes pande toner en blålig streg sig frem under pandehåret. 'Putte' står der. Hendes t-shirt er overtegnet med telefonnumre, hilsner og hashtags. Synet kan man gange med sådan ca. 8.000. Så mange gymnasieelever deltog nemlig i den såkaldte 'Putte-velkomst' fredag i Dyrehaven nord for København.

Med horder af fulde teenagere og utallige liter vodka, breezers, øl og gajolshots kan noget nemt gå over gevind. Derfor var det voksne opsyn i form af politi, SSP, den frivillige organisation Natteravnene samt Røde Kors' også forhøjet i år i forhold til sidste år, hvor festen netop endte med at skabe en del opmærksomhed.

180 unge røg forbi samaritternes telte. 11 personer blev indlagt på hospitalet, to af dem røg på intensivafdelingen med alkoholforgiftninger, og der blev målt en promille på fire. Den oplevelse fik i sidste uge formanden for foreningen Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, til at tage afstand fra begivenheden med en opfordring til forældre og de nye elever i 1.g om at boykotte festen.

Men trods den opfordring var der igen i år ifølge Nordsjællands Politi godt 8.000 unge mennesker til stede. Og her var det var ikke svært at spotte de neongule veste med rygmærker af enten 'POLITI' eller den karakteristiske kulsorte natteravn.

»Sidste år var vi 30 frivillige, men kunne godt have været flere. Så i år har vi forhøjet vores beredskab og fordoblet antallet af frivillige til festen, så vi kan sikre de unge en tryg fest, hvor de har muligheden for at få fat i en ædru voksen, hvis det skulle blive nødvendigt,« siger Claus Staunstrup Nilsson, som er chef for Natteravnene og selv var ude og patruljere til festen.

Fredag d. 18 august 2017 blev den såkaldte Puttefest holdt i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København. 18-årige Maria Lindeneg kan godt forstå, hvis det virker voldsomt, men mener, at det er, hvad man gør det til.»De fleste har faste aftaler med forældrene derhjemme,« lyder det.
Fredag d. 18 august 2017 blev den såkaldte Puttefest holdt i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København. 18-årige Maria Lindeneg kan godt forstå, hvis det virker voldsomt, men mener, at det er, hvad man gør det til.»De fleste har faste aftaler med forældrene derhjemme,« lyder det. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
18-årige Maria Lindeneg, som til daglig går på HHX deltog for første gang i festen. Hun mener ikke, at der er tale om en overdreven drukfest.

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, det virker voldsomt. Men det er, hvad man gør det til,« siger hun:

»De fleste af os har snakket om den her fest med vores forældre derhjemme, og har en fast aftale med dem om, hvordan det skal foregå.«

Hun bakkes op af Theodor Poulsen, som også er 18 år og læser på HF.

18-årige Theodor Poulsen mener, at der altid vil være hændelser til fester af den størrelse som finder sted i Dyrehaven til 'Putte-velkomst'. Men ifølge ham bør det ikke lukke festen.
18-årige Theodor Poulsen mener, at der altid vil være hændelser til fester af den størrelse som finder sted i Dyrehaven til 'Putte-velkomst'. Men ifølge ham bør det ikke lukke festen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Der vil altid være typer, som ikke kan styre sig. Og tænker man på, at der er flere tusinder mennesker herunde, så jeg mener ikke, at 14 personer egentlig er særlig mange eller grund nok til at lukke festen,« siger han.

Da BT forlod festen i Dyrehaven omkring klokken 18.30 oplyste samaritterne ved Røde Kors-teltet, at 10 unge havde modtaget hjælp. Meldingen fra Nordsjællands Politi var omkring klokken 20.30, at der var masser af glade unge mennesker, men at der var styr på situationen. Og omkring klokken 22.00 havde de fleste unge forladt Dyrehaven igen, skriver politiet i et opslag på det sociale medie Twitter.