Manden, der havde det øverste ansvar for Jyllands-Postens trykning af de omstridte Muhammedtegninger i september 2005, roser nu sin tidligere modstander Ahmed Akkari for at fortælle sandheden om baggrunden for krisen, der fulgte.

Som ansvarshavende chefredaktør blev Carsten Juste udsat for massiv kritik fra flere iagttagere, som mente, at han og avisen bar hovedansvaret for krisen, der endte i voldsomme optøjer med nedbrændte ambassader og adskillige dræbte i hele den muslimske verden. Men den udlægning afvises nu af Ahmed Akkari, der dengang var islamistisk imam. I bogen ’Min afsked med islamismen’, der udkommer på tirsdag, afslører han, at den internationale krise i meget vid udstrækning var orkestreret af en lille gruppe islamistiske ledere i Danmark, og at tegningerne blot var en undskyldning for at indlede en længe ønsket konflikt.

- Jeg var noget usikker på Akkaris motiver, da han i sommer stillede sig frem som islamisme-kritiker, men i dag anerkender jeg hans omvendelse. Han er en modig mand, og hans udlægning af de dele af Muhammed-krisen, som jeg er i stand til at kontrollere, er præcis og i alt væsentligt retvisende, siger Carsten Juste.

I sin nye bog afslører Ahmed Akkari blandt andet, at han og de øvrige topislamister bag krisen ville bruge sagen om Muhammedtegningerne til at presse Danmark til at give indrømmelser og positiv særbehandling af ortodokse muslimer.

I første omgang blev der krævet en undskyldning for tegningerne fra avisen og et straf for trykningen fra regeringen. Det sidste krav blev fremsat via en række ambassadører, der i hemmelighed samarbejdede med imamerne, men begge dele blev afvist trods massivt pres fra både ind- og udland. Det var det rigtige at gøre, siger Ahmed Akkari i dag. For var kravene blevet imødekommet, var der blot kommet nye og større til, når presset mod Danmark voksede.

Carsten Juste, der i dag lever på en hemmelig adresse på grund af trusler udløst af krisen, håber, at afsløringerne vil give røde ører hos en lang række af de iagttagere, som kritiserede Jyllands-Postens trykning af tegningerne og forlangte bodsgang fra avisen og regeringen.

- Jeg er mest optaget af reaktionen blandt de politikere, venstreintellektuelle, forskere og andre medløbere, som smiskede for Akkari og hans venner. De nye afsløringer sender et nådesløst lys ned over deres moralske svigt under krisen. Deres udtalelser og analyser dengang virker nu, ja nærmest komiske. De tog fatalt fejl på alle områder. Man kunne håbe på, at de besinder sig. På den anden side er det nok lettere at lære en chimpanse at spille Beethovens violinkoncert end at få eksempelvis en Uffe Ellemann-Jensen til at erkende, at han har taget fejl. Af alle dolkede han sin efterfølger Anders Fogh Rasmussen bagfra. Nu bekræfter Akkari, at Fogh handlede korrekt i enhver henseende. Jeg håber, at historikerne får læst Akkaris bekendelser, siger Carsten Juste.