For nogle har det været en barndomsdrøm, der gik i opfyldelse, mens andre beskriver det som det letteste valg i verden.

Gennem de sidste 13 år har Danmark sendt tusindvis af soldater afsted til Afghanistan, 43 har mistet livet og rigtigt mange kæmper stadig den dag i dag med at få en normal tilværelse efter endt udsendelse. I en ny dokumentar "Mærket af krig” fortæller tre veteraner om deres ophold i Afghanistan i 2009, og om hvordan det har påvirket og forandret deres liv for altid.

"Du kan ikke forberede dig på at dø. Du kan ikke forberede dig på, at dine kammerater dør,” siger Johan Astrup, der var udsendt i 2009. I dokumentarfilmen kommer man ved hjælp af soldaternes egne optagelser foretaget gennem et hjelmkamera helt tæt på den dag i oktober 2009, da en deling falder i et bagholdsangreb i et basar-område nord for Gereshk, hvor den 23-årige gruppefører Michael Ebert bliver skudt og dræbt.

Johan Astrup voksede op i samme by som gruppeføreren, og de to kammerater gik på sergentskole sammen. I filmen fortæller han om, hvordan voldsomme oplevelse for seks år siden, da han mistede sin kammerat, har sat sig i ham for altid.

"Han var jo i vores øjne Superman, han var virkelig dygtig til sit arbejde og man følte lidt, at ham kunne der ikke ske noget med,” fortæller Johan Astrup, der stadig er i Forsvaret.

Som flere andre soldater, der har mistet sine kammerater eller set dem blive hårdt såret, fortæller han i dokumentarn om en overvældende skyldfølelse, og spørgsmål som “hvorfor ham og ikke mig?”, der trænger sig på og ikke er til at ryste af sig. Tabet af den 23-årige Michael Ebert ramte ham selv og hele holdet hårdt.

"Der var noget i os alle sammen, der havde ændret sig. Det var øjnene. Det gik op for mig, at det ikke længere var 21-årige knægte med almindelige tanker som alle andre 21-årige. Når du står og kigger på dem, så er det som om, de ser ikke på dig, de ser igennem dig. Jeg havde det også selv, jeg var bare ikke opmærksom på det, før nogen sagde det til mig," siger Johan Astrup.

Han har været i Afghanistan to gange og fortæller om, at han stadig kan have svært ved at tilpasse sig. Han har efterfølgende fået psykolog-hjælp, og han er  langt fra den eneste.

De voldsomme oplevelser kan sidde i soldaterne i mange år, før de faktisk reagerer på dem og i værste fald udvikler posttraumatisk stresslidelser. Sidste år blev loven ændret, således at soldater med psykiske skader kan få tilkendt erstatning, hvis de udvikler posttraumatisk stress også flere år efter deres udsendelse. Før var tidsfristen på seks måneder efter udsendelser, men Forsvarat har nu afsat 600 mio. til udbetaling af erstatninger frem mod 2017, efter en række sager nu er blevet genåbnet.

Dokumentaren "Mærket af krig" bliver vist på DR1 søndag aften kl. 20