I april blev otte danske HA-rockere udvist og sendt retur til Danmark i det samme, de satte fødderne på norsk jord. Nu vil de sammen med 17 andre udviste udenlandske rockere lægge sag an mod Norge for at få lov til at feste i landet fremover.

Blandt de danske rockere er talsmanden for Hells Angels Jørn Jønke Nielsen.

De otte danske rockere samt de 17 udenlandske rockere var den 2. april i år på vej til en stor Hells Angels fest i Norge ved Klepp i Rogaland, hvor HA-rockere og sympatisører fra hele verden var inviteret.

Men de danske rockere blev mødt af politiet, da de ankom med færge til Kristiansand. De blev fængslet, og blev senere sendt tilbage til Danmark.

- De havde absolut intet at komme efter. De påstod bare, at vi ville opføre os kriminelt, og derfor måtte vi ikke komme ind i landet. En af forklaringerne var, at da vi rejste otte samlet, så kunne vi ikke komme ind. Undskyld, men hvad fanden ligner det, siger Jørn Jønke Nielsen til bt.dk.

De andre 17 udenlandske rockere blev også anholdt og sendt hjem ved ankomst.

- I første omgang har mine klienter klaget til Utlendingsdirektoratet for det, de mener, er et ulovligt udvisningsgrundlag af politiet. Såfrem vi ikke bliver hørt, vil sagen blive kørt hele vejen til toppen i retssystemet både i Norge og internationalt, siger advokat Geir Jøsendal til dagbladet.no. Han repræsenterer 22 af de danske, tyske og luxembourgske rockere, der blev udvist i april.

Politiet står dog stadig fast. Udvisningerne var helt og aldeles efter loven.

Ifølge paragraf 122 i norsk udlændingelov kan EØS-borgere udvises fra landet, hvis hensynet til offentlig orden eller sikkerhed kan vægtes højere.

- Vi vil fortsætte med denne praksis ved fremtidige arrangementer med international deltagelse, siger politiinspektør Leif Ole Topnes til dagbladet.no.

Afdelingsdirektør for Utlendinsdirektoratet, Karl Erik Sjøholt, fortæller om loven:

- I loven kigger man på, om man vil kunne antage, at en udlænding vil kunne begå kriminelle handlinger, hvis vedkommende får adgang til Norge. Det skal vurderes konkret i hver enkelte sag, om der er en sådan fare, siger han.

Jørn Jønke Nielsens og de andre udviste rockeres advokat er ikke tilfreds med politiets forklaring.

- Jeg har ingen problemer med at acceptere, at politiet ønsker at holde øje med Hells Angels. Men de er nødt til at følge samfundets spilleregler. Det er tydeligt, at disse udvisninger kun var et ønske om at stresse de norske medlemmer og sætte dem i et dårligt lys i forhold til deres brødre i udlandet, siger Geir Jøsendal til dagbladet.no.

Heller ikke Jørn Jønke Nielsen er tilfreds med politiets forklaring.

- Vi skal da bare have lov til at rejse frit lige som alle andre. Jeg har endda været i Norge siden for mig selv. Det var kun fordi, der var fest, at de ikke ville have os der. Det sagde de til os. At vi ikke var udvist for bestandigt, men bare ikke måtte komme ind i landet den weekend, siger han.

Men I er jo rockere - kan politiet så ikke gå ud fra, at I opfører jer kriminelt?

- Det er noget fis. Hvorfor skulle jeg pludselig begynde at opføre mig åndssvagt oppe i Norge til en privat fødselsdag? Det er fuldstændig urimeligt. Flere af dem, vi havde med, har endda rene straffeattester. Jeg tror, vi har en god sag her, siger han.