Danmark er ikke alene om at forbytte sæd eller æg på fertilitetsklinikkerne. Det ses også i udlandet.

BT og Berlingske kunne i samarbejde afsløre fredag, at Rigshospitalet havde mistanke om to såkaldte forbytningssager. Lørdag fortsætter sagen, og det viser sig, at danske fertilitetsklinikker i fem andre tilfælde har haft samme mistanke. Det er altså langt fra tale om et enestående tilfælde.

Læs også:

I to af sagerne har kvinder taget piller for at afbryde en eventuel graviditet, fordi klinikken havde fejlet. Og i et andet tilfælde kan et barn have fået en forkert biologisk far, fordi moderens æg er blevet befrugtet med en fremmed mands sæd.

Men udlandet fejler altså også på fertilitetsområdet.

Læs også:

Italien, 2004: Et italiensk par med lys hud fik tvillinger med mørk hud efter en fertilitetsbehandling. Og senere skulle en DNA-test vise, at børnenes far var en nordafrikansk mand. Historien brød ud i lys lue få dage efter, et hospital i Torino havde givet fortrydelsespiller til to kvinder, fordi de også var blevet befrugtet med sæd fra en anden mand end deres partner.

Wales, 2009: Det kom som noget af et chok, da et par fik den opsigtsvækkende besked om, at deres sidste, nedfrosne æg ved en fejl var blevet givet til en anden kvinde. Dermed var parrets sidste chance for at få et barn forpurret. Det kom også som et chok for den kvinde, der havde fået sat ægget op, som derfor valgte at abortere. Fejlen blev lavet af en overtræt uddannelseslæge, som ikke fulgte de strikse regler.

Læs også:

USA, 2009: En 40-årig religiøs kvinde ville ikke have en abort, selvom hun var blevet insemineret med et andet pars barn. I stedet valgte hun at føde barnet og bortadoptere det til de biologiske forældre. I forvejen havde den 40-årige tre børn, som også var kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, men kvinden og hendes mand ønskede alligevel et fjerde med deres sidste, nedfrosne æg. Og det gik altså galt.

Italien, 2014: Fire par fik fertilitetsbehandling samme sted og blev insemineret samme dag, men det gik galt for det ene par. De fik dog først den mærkelige besked om det forkerte barn, da kvinden var tre måneder henne i sin graviditet. Og endda med tvillinger, som altså tilhørte et helt andet par. Klinikken opdagede selv fejlen, fordi der var ’genetisk uforenelighed’ mellem forældre og foster.