Lørdag blev en hjemløs udsat for endnu et groft overfald. BT har været på gaden for at høre reaktionerne blandt de udsatte mennesker.

Ild i soveposen, grove tyverier, slag og spark og trusler på livet.

Danmarks næsten 6.000 hjemløse skal finde sig i meget, når de lægger sig til at sove på den kolde asfalt. Men det er ikke kun vintervejret, der holder dem vågne om natten. Det er også frygten for at blive chikaneret af især unge mennesker.

Og med god grund.

Lørdag morgen blev endnu en hjemløs udsat for et groft overfald, hvor to ’feststemte’ mænd slog og sparkede ham og efterfølgende smed ham i Sortedamssøen i København. Den 34-årige hjemløse skulle angiveligt have spurgt de to unge mænd om en cigaret, hvilket fik dem til at smide ham i det iskolde vand. De to 21-årige er anholdt og sigtet for grov vold.

Historien er blot én af mange om hjemløse, der er blevet udsat for umotiverede overfald. Ofte udført af fulde unge mennesker.

Kort før jul mistede hjemløse Bernd Friese sin hund efter et groft overfald, mens tv-vært Hans Pilgaards reaktion på to pigers verbale trusler mod en hjemløs blev delt utallige gange på internettet.

Det er historier som disse, der får hjemløse til at føle sig utrygge ved at sove på gaden, fortæller Tonni Pedersen, som selv har været hjemløs i snart to år. Da BT møder ham, står han foran Føtex ved Nørrebro Station og sælger ‘Hus Forbi’.

Han har lige hørt om overfaldet fra en ven.

»Heldigvis sker det ikke så tit, så det er ikke noget, jeg konstant går rundt og er bange for. Men jeg sover aldrig steder, hvor der er mange mennesker. Så utrygheden ligger helt sikkert i mig,« siger han.

Han fortæller, at han har flere venner, som er blevet overfaldet.

»Jeg kender en, som fik bundet sin sovepose sammen og sat ild til, mens han lå og sov i den. Det er jo syge mennesker, der kan finde på sådan noget,« siger Tonni Pedersen, der helt undgår at sove udenfor, når den yngre generation drikker øl i weekenderne:

»Så gør jeg alt, hvad jeg kan, for at få en plads på et af herbergerne.«

Også 28-årige Simon Nielsen kender til de mange historier om hjemløse, der er blevet overfaldet. Han har ikke haft et fast tag over hovedet i otte år og sover ofte på Købmagergade nær Rundetårn om natten.

»Jeg har det fint med at sove på offentlige steder. Jeg har selv valgt at være hjemløs, og jeg vil gerne vise hr. og fru Danmark, at vi findes – også om aftenen og natten. Men det er helt sikkert hårdere at ligge i centrum af byen, hvor der er mange mennesker,« siger han.

Selv har Simon Nielsen også været udsat for chikane. Han har flere gange fået stjålet sine ting og har også modtaget både spark og slag fra især fulde unge på vej hjem fra en bytur.

»Jeg er ikke bange, men jeg kan godt blive utryg. Jeg var utryg omkring nytår, fordi der var mange, fulde mennesker i gaderne. Så da valgte jeg at sove hjemme hos en kammerat,« siger han og forsætter:

»Men vi passer virkelig meget på hinanden herude for at undgå de her episoder. Det tror jeg ikke, folk er klar over.«

Tilbage ved Føtex på Nørrebro er Tonni Pedersen ved at pakke de resterende ’Hus Forbi’-blade sammen for i dag.

Han fortæller, at det ikke er hans opfattelse, at overfaldene mod de hjemløse er stigende. Til gengæld er der kommet et langt større fokus på episoder som gårsdagens. Han håber derfor, at danskerne vil tænke sig om, næste gang de møder en hjemløs.

»Lad være med at dømme os på det tøj, vi har på, eller hvordan vi ser ud. Vi er ikke alle alkoholikere og stofmisbrugere. Og når alt kommer til alt, er vi jo mennesker som alle andre. Så hvorfor skal vi behandles anderledes?«

Fem eksempler på tidligere overfald:

Tv-vært greb ind
Fredag den 13. juni 2014 ca. klokken 17.30 greb studieværten Hans Pilgaard ind, da han så et par unge kvinder håne en hjemløs ved den travle metrostation på Kgs. Nytorv i København. Da studieværten sammen med sin kæreste kom gående ned ad trappen til stationen, så de kvinderne råbe ad den hjemløse mand, der sad ved reposen foran elevatoren og sov. Manden farede sammen og blev meget forskækket, hvilket de to kvinder blot grinte ad, forklarede Hans Pilgaard efterfølgende til BT om episoden. Derfor greb han ind og skældte de to kvinder ud, indtil de forlod stedet. Hele optrinnet blev filmet med et mobilkamera.

Overfaldet med koben
En 55-årig hjemløs mand blev tidligt lørdag morgen den 23. marts 2013 overfaldet i Klostergade i Aarhus. En mand var pludselig begyndt at sparke til den hjemløses hund, og da den hjemløse mand bad ham lade være, blev gerningsmanden voldelig. Han trak et koben frem og begyndte at slå på den hjemløse. Den 55-årige mand fik flere skader i ansigtet som følge af overfaldet. De to parter kendte ikke hinanden.

Hund døde efter overfald
Kort før jul sidste år mistede Bernd Friese, der er hjemløs og har sin faste plads foran Super Brugsen på Islands Brygge i København, sin hund efter et overfald. Han blev brutalt overfaldet af fire-fem ukendte gerningsmænd, der slog og sparkede ham og hunden Umanga. Efterfølgende stjal de hans ejendele. Den stærkt medtagede hund var stukket af fra stedet. Kort tid efter blev den kørt over og fik svære skader på bagpartiet. Den stod ikke til at redde, og hunden blev derfor aflivet. Bernd Friese var selv indlagt på hospitalet i fire dage efter overfaldet.

Tre unge kastede med cykel
Tre unge sendte sent en lørdag aften en hjemløs på hospitalet efter at have overfaldet ham med en cykel og adskillige spark. Den hjemløse fik kastet en cykel i ryggen og blev sparket, men slap fra overfaldet med overfladiske skrammer. Tre teenagere blev anholdt for overfaldet. Manden, der solgte hjemløsebladet ’Hus Forbi’, havde dog ikke lyst til at tale med politiet.

Satte ild til sovende mand
En hjemløs mand har over for Ekstra Bladet fortalt, at han en nat vågnede op til, at hans sovepose stod i flammer. Den hjemløse mand lå alene i en gård på Nørrebro i København og sov, da nogen satte ild til hans sovepose. Mens han kæmpede for at komme ud af soveposen og få slukket ilden i nylonposen, så han tre unge indvandrerdrenge løbe grinende væk fra stedet. Manden slap med tre brændte fingre.