Månen blev i går aftes kobberrød, da årets første måneformørkelse fandt sted.

Måneformørkelsen begyndte, da månen var synlig over Asien og Australien. Den totale måneformørkelse indtraf, da månen stod højest på himlen over Rusland. Det betyder, at da månen blev synlig i Danmark klokken 21.36 over Neksø, havde hele processen allerede været i gang i nogle timer.

Måneformørkelsen var den længste af sin slags siden 2000, og den totale formørkelse varede i alt 100 minutter.

SE ALLE BILLEDERNE: Måneformørkelsen set fra Danmark og resten af verden

Det er kun sket fire gange før, at en total måneformørkelse har varet over 100 minutter.

Nordamerikanere og de fleste sydamerikanerne var de eneste, der ikke fik måneformørkelsen at se denne gang.

- Farven varierer fra meget lidt farve til en hel kobberrød farve. På grund af aske i luften fra vulkanudbrud, bliver solens lys i højere grad spredt, hvilket betyder, at den røde farve bliver endnu mere synlig, siger Michael Linden-Vørnle.

SE ALLE BILLEDERNE: Måneformørkelsen set fra Danmark og resten af verden

Og i går, da månen stod op over Asien, var farven nærmest blodrød på grund af vulkanaske i atmosfæren. Over Europa var farven mindre fremtrædende.

En måneformørkelse opstår, når jorden bevæger sig ind mellem solen og månen. Det betyder, at solens stråler ikke rammer månen direkte. Strålerne skal forbi jordens atmosfære først.

- Hvis man forestiller sig, at man står på månen under en måneformørkelse, ville man kunne se solens lys som en rød ring rundt om jorden. Det er det eneste lys, der slipper forbi jordens atmosfære, og derfor bliver månen farvet rød, siger Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium.

Solens lys bliver spredt på vej igennem jordens atmosfære. Den blå og violette del af lyset har kortere bølgelængde end rødt lys, og derfor bliver det spredt mest i jordens atmosfære. Det betyder godt og vel, at det ikke kommer videre. Det røde lys derimod bliver ikke spredt i atmosfæren i lige så høj grad og passerer jordens atmosfære og rammer månen.

- Måneformørkelser sker omkring to gange om året. Sidste gang, vi havde en måneformørkelse, var i december, siger Michael Linden-Vørnle.

SE ALLE BILLEDERNE: Måneformørkelsen set fra Danmark og resten af verden