Er der mangel på krudt og kugler i Forsvaret? Svaret på spørgsmålet afhænger af om man spørger chefer i foretagendet eller soldaterne på jorden.

Der er forskel på top og bund i Forsvaret. For spørger man soldaterne, så mangler der ammunition til uddannelse. Spørger man Hærens Produktionsdivision, der blandt andet står for våbenkontrol, så er der den nødvendige ammunition til rådighed.

De modstridende meldinger har nu fået chef for Hærstaben, generalmajor H. C. Mathiesen, der blandt andet har ansvaret for Hærens uddannelse, til at bede om en redegørelse.

»Hærens enheder har mangler på uddannelsesammunition. Det fortæller mange af dem. Samtidig ser det ud til, at vi er tildelt den uddannelsesammunition, vi har forbrugt i tidligere år. Der er med andre ord noget, der peger i den ene eller den anden retning,« siger han i en video fra Forsvaret.

Chef for Hærstaben, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, har bedt om en redegørelse på baggrund af modstridende oplysninger i Forsvaret.
Chef for Hærstaben, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, har bedt om en redegørelse på baggrund af modstridende oplysninger i Forsvaret. Foto: Bjarne Luthcke
Vis mere

BT har de seneste uger skrevet om soldaternes frustrationer over mangel på ammunition. Meldingerne går blandt andet på, at en enkelt enhed allerede har brugt den tildelte ammunition for hele året på en enkelt skydeøvelse. Der har ikke været tildelt nok, og dermed må soldaterne resten af året nøjes med at sige ”bang, bang”.

Oberst Henrik Graven Nielsen, der er chef for Hærens Produktionsdivisionen, har tidligere afvist problematikken over for BT, og på Forsvarets hjemmeside gøres der også status på ammunitionen:

»Selvfølgelig gør det indtryk, når soldater oplever, at de mangler ammunition. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at Hæren ikke har problemer med skarp håndvåbenammunition,« siger oberst Henrik Graven Nielsen til Forsvarets hjemmeside.

Der er altså forskel på top og bund i Forsvaret. Hos tillidsfolk i Hærens Konstabel- og Korporalforening oplever de store besparelser på op til 50 procent, fortæller forbundssekretær Kurt Brandtner efter et møde med soldaterne.

»De oplever, at besparelserne på ammunition skaber utryghed både i forhold til at uddanne ordentligt og til at vedligeholde uddannelsen,« siger han.

Soldaterne kan da også ende med at blive uddannet i en ’light-udgave’, og det kan koste liv, understreger tidligere chef for Hærens Kampskole, oberst Lars R. Møller. På den baggrund har generalmajor H.C. Mathiesen en konkret opfordring til de enheder, der oplever frustrationen med ammunitionen.

Han har bedt alle underafdelinger i Hæren om at melde ind til brigaderne, så han torsdag i denne uge har en redegørelse. Han vil altså vide, om alle regimenter og brigader har den mængde ammunition, de skal bruge til uddannelse i 2017.

Generalmajor H.C. Mathiesen ønsker ikke at uddybe yderligere overfor BT.