Det er noget i gære i Brøndby Strand, forklarer kommunens mangeårige social­demokratiske borgmester Ib Terp: Kort før jul kuppede kræfter fra den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir med borgmesterens ord boldklubben Brøndby Strand IK, BSI. I sidste uge blev beboerforeningen PAB 8 ifølge borgmesteren også forsøgt kuppet.

»Jeg er bange for, at Brøndby Strand Idrætsklub har været tænkt som første skridt mod indførelse af kalifatet i Brøndby Strand. Det er måske dramatisk sagt, men ikke urimeligt meget,« siger Ib Terp og fortsætter:

»Det lykkedes i boldklubben, og de forsøgte at følge op på succesen ved at overtage magten i PAB 8, hvilket heldigvis ikke lykkedes.«

Brøndby har 23 pct. borgere med anden etnisk baggrund end dansk, men i Brøndby Strands almene byggeri tårner andelen sig op på 50 pct. Ib Terp har været borgmester siden 2005 og medlem af kommunalbestyrelsen siden 1978. At han nu kommer med så voldsom en advarsel skyldes, at mørke kræfter ifølge ham forsøger at undergrave det lokale demokrati og foreningsliv.

»Det er vigtigt at sige, at det her ikke er en kamp mellem kristne og muslimer. Det er en kamp mod Hizb ut-Tahrir. Vi er dybt bekymrede over, at Hizb ut-Tahrir har taget magten med deres meget udtalte foragt for demokratiet og meget udtalte intolerance over for alle værdier, der ikke er deres,« siger Ib Terp med henvisning til den seneste udvikling i vestegnskommunen.

I sidste måned kom det frem, at BSIs tidligere bestyrelse blev væltet på en ekstraordinær generalforsamling i december, og at både den nye bestyrelsesformand, Zahid Mansoor, og den nye kasserer er medlemmer af organisationen Hizb ut-Tahrir. Den ønsker en islamistisk stat og er forbudt i en række lande.

Klubbens nye bestyrelse stoppede straks salg af øl og pølser i klubben, selv om bestyrelsesformand Zahid Mansoor har afvist, at sport og religion blandes sammen på stedet.Kampagne mod formanden

31. marts blev BSIs væltede formand Henrik Pedersen valgt som ny formand i Postfunktionærernes Andels-Boligforening – i daglig tale PAB 8 i Brøndby Strand. Men også her blev han tirsdag i sidste uge forsøgt væltet.

Inden da omdelte personer løbesedler med de samme beskyldninger mod Henrik Pedersen, som væltede ham i BSI. Berlingske er i besiddelse af en sådan løbeseddel, hvor det under overskriften »Skandale i PAB 8« hævdes, at medlemmernes midler blev forvaltet katastrofalt under Pedersens formandskab i boldklubben. Der står f.eks., at BSI brugte 57.000 kr. på køb af rekvisitter i en butik, som sælger fiskeudstyr.

»Skal denne mand varetage vores afdeling? Vi siger NEJ!,« lyder det.

Henrik Pedersen lugtede lunten og fik mobiliseret beboerne til generalforsamlingen i sidste uge. Det lykkedes ham også at blive genvalgt med 168 stemmer, mens hans nærmeste modkandidat fik 67.

Løbesedlen er underskrevet »bekymrede borgere fra PAB 8 afdeling Brøndby Strand«, men afsenderen er tydelig, mener Henrik Pedersen:

»Jeg kan ikke vise en rygende pistol og sige, at Zahid Mansoor står bag, for han er jo et intelligent menneske, men jeg er ikke i tvivl. Alt tyder på, at det er orkestreret af Hizb ut-Tahrir og Mansoor. Dem, som uddelte løbesedler og stillede op imod mig, er alle sammen nogle fra hans omgangskreds,« siger han.

Ib Terp forklarer, at kommunen har undersøgt brugen af de 57.000 kr., og at der intet belæg er for misbrug. Udstyret er indkøbt i Hvidovre Sport, som rigtigt nok har specialiseret sig i fiskeudstyr, men som stadig sælger fodboldudstyr til gamle kunder, herunder BSI. Kommunen har endda også sammenlignet BSIs indkøb af bolde og andet udstyr med Brøndby Idræts Forening og ikke fundet nogen uoverensstemmelse.

Om hvem, der reelt står bag forsøget på igen at vælte Henrik Pedersen, siger Brøndbys borgmester:

»Jeg kan ikke bevise præcis, hvem der tog initiativet, men det er ganske slående, at det var præcis de samme beskyldninger som i BSI. Og hvis det var lykkedes i tirsdags, tror jeg, at de havde forsøgt sig med flere boligafdelinger i området.«

Zahid Mansoor besvarede i går ikke Berlingskes forsøg på at foreholde ham anklagerne.

Til gengæld forklarer 20-årige Hassan Shah, som bor i PAB 8, at han tog initiativ til at vælte Henrik Pedersen som formand. Og han afviser, at Hizb ut-Tahrir skulle være involveret.

»Jeg har intet med Hizb ut-Tahrir at gøre, og det eneste koblingspunkt med BSI er, at Henrik Pedersen kom ind i vores bestyrelse. Derfor samlede jeg nogle drenge her i kvarteret for at gøre noget. Det er rigtigt, at jeg har været ovre hos formanden (Zahid Mansoor, red.) og spurgt ham om Henriks baggrund,« siger Shah.

Han har heller ikke tillid til kommunens gennemgang af BSIs økonomi.

»Kommunen har ikke holdt øje med, hvordan midlerne er blevet brugt. Det er også grunden til, at de nu afviser, at Henrik Pedersen har gjort noget forkert. Hvis det var tilfældet, ville det sætte kommunen i et dårligt lys,« siger Hassan Shah, som studerer på Kunstakademiets Arkitektskole.»En god debat«

Forrige tirsdags angivelige kupforsøg foregik i Kulturhuset Brønden, nærmere bestemt i Multisalen. Mandag aften i denne uge var lokalet også rammen om et beboermøde, som Socialdemokraterne i Brøndby havde indkaldt til på grund af debatten om udviklingen i BSI.

De godt 100 deltagere var overvejende ældre etniske danskere og yngre mænd med anden etnisk baggrund end dansk. Flere af de borgere, som tog ordet, følte, at debatten om BSI har skabt splid i et ellers velfungerende lokalsamfund. Næsten alle betonede, at der ikke skal kastes mere mudder.

Som borgermødet skred frem, stod det klart, at det også var en reaktion på sidste uges generalforsamling i PAB 8. F.eks. fortalte en kvinde ved navn Gurli, hvordan hun under sidste uges generalforsamling oplevede kvinder med sorte tørklæder blive kaldt »hættemåger«. Og hvordan yngre mænd med anden etnisk baggrund truede en anden mand, fordi han »havde galpet lidt op«.

Men i betragtning af temaet var det slående, at ingen af dem, der tog ordet, identificerede sig som medlem af Hizb ut-Tahrir – organisationen var ellers opfordret til at møde op. Til gengæld tog en ung mand med anden etnisk baggrund og tyndt skæg ordet efter godt en time. Han forklarede, at han er 19 år og medlem af BSIs nye bestyrelse. At han planlægger at studere jura til september. Og at Brøndbys borgere skal droppe fordommene om hinanden.

»Så jeg vil gerne opfordre jer alle sammen til, at hvis man har noget på hjertet, så kan man komme ud i BSI og snakke om det. Man behøver ikke at bruge Ekstra Bladet som talerør. Man behøver ikke bruge Ekstra Bladet eller andre medier eller politikere til at få sin viden fra. Hvis man virkelig vil have det, så er BSI lige derovre – kom og spørg. Lad os snakke om det og ikke lave det hér mudderkast. Og jo, jeg synes, der har været mudderkast i dag. Og fred være med det. Tak for i dag.«

Kort efter blev mødet afrundet og sammenfattet som »en god debat«. Den 19-årige ønskede efterfølgende hverken at oplyse sit navn eller uddybe sit indlæg over for Berlingske. Han afviste at være medlem af Hizb ut-Tahrir.

På tilskuerrækkerne ved Brøndby Strand IKs baner øver tre små drenge med anden etnisk baggrund målspark, mens Ib Terp ser på. Han ærgrer sig over den aktuelle situation i klubben. Men han påpeger samtidig, at netop større engagement i lokaldemokratiet og foreningslivet er løsningen:

»Jeg ville på ingen måde have noget imod, at der var muslimsk flertal i bestyrelsen i en fodboldklub, hvis det bare foregik udramatisk og med respekt for hinanden. Vi har brug for, at flere af vores borgere engagerer sig på den måde.«