Skilsmissereglerne er besværlige for borgerne og dyre for samfundet. Hvert år sendes mange skilsmissesager videre til domstolene, selvom der i mange tilfælde er tale om rene skrivebordsafgørelser.

Det er de såkaldte uenighedssager, det drejer sig om. I 2012 sendte Statsforvaltningen 1.300 skilsmissesager videre til domstolene, fordi Statsforvaltningen ikke kan afgøre skilsmissesager, hvor parterne ikke kan nå til enighed. Det fortæller Arne Madsen, som er formand for Djøf i Statsforvaltningen Sjælland.

Men de mange retssager er dyre for det offentlige, som i mange sager må beskikke advokater til de involverede.

- Retten har kun én ting at gøre, og det er at afsige en dom om separation eller skilsmisse, fordi der er jo ingen, der kan tvinge folk til at være gift. Så faktisk er der en masse sager, der går til domstolene, hvor der ikke er noget indhold, siger Arne Madsen.

Langvarige sager

Også for borgerne kan det være yderst frustrerende, at en skilsmissesag trækkes i langdrag, selvom man har et retskrav på at blive skilt. Det kan blandt andre Janni fra Herlev skrive under på. Hun har nu ventet i snart halvandet år på at få en skilsmisse fra sin pædofilidømte mand, som for tiden afsoner en fængselsdom på seks år. Men så længe han nægter at lade sig skille, kan Statsforvaltningen intet stille op.

Medarbejderne i Statsforvaltningen er også utilfredse med skilsmissereglerne. Arne Madsen fortæller, at Statsforvaltningen i flere år har gjort regeringen opmærksom på de mange retssager, der sendes til domstolene.

- Medarbejderne i Statsforvaltningen har i mange år foreslået, at statsforvaltningen skulle overtage den fulde kompetence til at færdiggøre også uenighedssager. Dette ville gøre det nemmere for borgerne og billigere for samfundet og lette domstolene for sager, hvor der ofte ikke er en reel konflikt, siger Arne Madsen.

Spild af tid

På den måde undgår samfundet, at domstolene spilder en masse tid, og for retssikkerhedens skyld kunne der indføres mulighed for at anke Statsforvaltningens beslutninger til domstolene, forklarer Arne Madsen. Og det er en god idé, mener Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup.

- Det, synes jeg, lyder fornuftigt, for det vil gøre tingene lidt smidigere, end det er tilfældet i dag. Men det vil forudsætte, at man har en tidsfrist på den ankesag, fordi ellers er man lige vidt, siger Peter Skaarup.