100.000 ekstra skattefrit om måneden de næste fem år

100.000 ekstra skattefrit om måneden. Det er resultatet af, at den nye ATP-direktør Carsten Stendevad har valgt at udnytte en lukrativ ordning i den danske skattelov. Skatteprocenten for pensionsbossen for 4,7 millioner danskere bliver således kun 26 procent de næste fem år af en årsløn på ca. seks millioner kroner.

ATP-direktør Carsten Stendevad, der i sidste uge begyndte på jobbet, meddeler, at han har valgt at bruge den lukrative forskerordning, der ellers er beregnet til at tiltrække udenlandske specialister til Danmark. Ordningen blev lavet for at tiltrække højtuddannede specialister til Danmark, der blev skræmt væk af den høje skat - men udnyttes altså også af danskere, når de vender hjem fra udlandet.

Siden år 2000 har Carsten Stendevad boet og arbejdet i USA - i de sidste 11 år i chefstillinger i en af verdens største banker, Citibank. Han opfylder derfor ordningen, der kræver, at man har boet i udlandet i mindst ti år.

Det forarger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen voldsomt, at direktøren for det politisk oprettede pensionsselskab ATP udnytter skattefinten.

Forkert signal

- Det virker næsten som om, at han har spekuleret i, hvornår han kunne vende hjem til Danmark til lav skat. Netop i et pensionsselskab for alle danskere må man kræve en høj etik, og så sender det et forkert signal, at man har en direktør, der bruger en ordning til at spare i skat, siger Per Clausen til BT.

Der er cirka 4.000 personer i Danmark, der bruger forskerordningen med den lave skat, der også ofte bruges af danske fodboldklubber til, at tiltrække udenlandske fodboldspillere. For nogle år siden blev ordningen ændret, så man i stedet for tre år som dansker i udlandet for at bruge ordningen skulle være ti år af sted. Det fik danske fodboldklubber til at rase, fordi de ikke kunne lokke danske fodboldstjerner, der havde været få år i udlandet, tilbage til Danmark med den lave skat.

ATPs direktør vil ud over at bekræfte til BT, at han benytter sig af metoden til at spare i skat, ikke udtale sig.

Tiltrækker de rigtige

Formanden for ATP, Jørgen Søndergaard, skriver til BT, at pensionsselskabet har brugt forskerordningen til at tiltrække de rigtige folk.

- Det er endvidere ATPs erfaring, at lønniveauet for tilsvarende stillinger i udlandet er klart højere end i Danmark. Med ordningen er det muligt for os at gøre det tilstrækkeligt økonomisk attraktivt at flytte til Danmark, siger han.