Det er langt fra noget tilfælde, at unge som den nu afdøde Victor Kristensen fra Aarhus ender i kløerne på radikale islamister i landets moskeer.

Det siger den tidligere imam Ahmed Akkari, der indtil for få år siden fungerede som prædikant på en lang række af de omstridte adresser. I sin bog ‘Min afsked med islamismen’, der udkom i tirsdags, beskriver Akkari, hvordan ekstreme grupper særdeles målrettet arbejder på at hverve nye unge til den islamistiske sag.

- En af de udbredte metoder er, at man sender tidligere hvervede unge ud for at finde jævnaldrende, som kan trækkes ind i folden. Man lærer dem at nærme sig oplagte kandidater og nedbryde deres skepsis, og de tager det hurtigt til sig, for i moskeen er der prestige i at hverve så mange som muligt. Jo flere de tiltrækker, jo bedre mennesker får de at vide, at de er i guds øjne. Det lader til, at det var det, Victor blev offer for. På den måde er hans historie klassisk, siger Ahmed Akkari med henvisning til BTs historie om den 21-årige Victor Kristensen, der blev hvervet af islamister efter niende klasse og for nylig udførte et selvmordsangreb i Irak.

Akkari var i flere år fast gæsteprædikant på i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, som blev Victor Kristensens indgang til islamismen. Dengang havde moskeen et andet navn og lå lidt længere nede ad vejen, men ifølge den tidligere imam er der reelt tale om den samme organisation drevet af de samme mennesker. En vurdering, som bekræftes af en uvildig gennemgang af persongalleriet. Akkari betegner lærdommen i denne og lignende moskeer som ‘åndelige ecstasy’, som hurtigt skaber afhængighed, men er dødsensfarlig.

- De får en en simpel mening med livet serveret i en indpakning, som er meget nem at sluge. De får at vide, at hele verden drejer sig om rigtigt og forkert efter nogle firkantede regler og at de bare skal følge dem for at komme i paradis. Det er en anskuelse, som er tillokkende for mange, fordi den giver en simpel forklaring på alle de enormt komplekse udfordringer, man møder i livet. Og når man hele tiden får det indprentet og bliver bekræftet af miljøet, sætter ideologien sig meget hurtigt på tankerne. Man søger de simple svar og holder fast i dem. Jeg kan genkende det fra min egen historie, siger Ahmed Akkari.

Netop fordi ideologien giver en simpel forklaring på komplekse problemer er hvervningsforsøg ifølge den den tidligere imam særligt effektive overfor unge, der kæmper med udfordringer i hverdagen. Netop det var tilfældet for Victor Kristensen, der led af en opmærksomhedsforstyrrelse og derfor var udfordret socialt.