Colombianeren Sergio Henao er sendt på otte ugers ufrivillig løbspause, fordi ledelsen på Team Sky undrer sig over hans fysiologiske data.

Ordet doping bliver ikke nævnt. Men meningen er ikke til at overse, når det britiske superhold har taget det drastiske skridt at sende holdets colombianske talent Sergio Henao på otte ugers ufrivillig løbspause.

Ifølge en erklæring fra team manager Dave Brailsford var det en intern undersøgelse, som fik alarmklokkerne til at ringe.

- I vores seneste undersøgelse stillede vores eksperter spørgsmål ved de kontrolresultater, Sergio havde fået lavet udenfor konkurrence. Vi har brug for at forstå den fysiologiske profil noget bedre, siger Brailsford og understreger, at det er vigtigt ikke at drage forhastede konklusioner om den 26-årige colombianers eventuelle fiflen med fy-fy præparater.

Sergio Heano er vokset op i det colombianske højland som mange andre topryttere fra kokain- og kaffelandet. Derfor vil hans hæmatokritværdi ad naturlig vej ligge over det normale for en pan-europæisk atlet. Men alligevel har test foretaget i vinterpausen fået Team Skys egne eksperter til at undre sig over hans blodprofil og fysiologiske data.

- Vi vil forsøge at finde en forklaring ved hjælp af uafhængig ekspertise for bedre at kunne forstå, hvad der sker under langvarigt ophold i højderne. Især når det angår folk, som er indfødte, siger Dave Brailsford videre. 

Nyheden om den interne undersøgelse af Sergio Henao forklarer, hvorfor den colombianske klatrers navn har været ikke-eksisterende i de sæsonplaner, som Team Sky indtil nu har meldt ud for deres betydende ryttere som Chris Froome, Richie Porte og Bradley Wiggins.

BT har været i kontakt med Den internationale Cykle Union (UCI), som ikke vil kommentere på den konkrete sag, skriver pressechef Louis Chenaille.

- Hvis der skal åbnes en sag, vil beslutningen blive taget af Cycling Anti Doping Foundation uafhængigt af UCI, men vi støtter hold, som laver den slags interne undersøgelser, lyder det fra cykelsportens moderorganisation.

I sæsonen 2013 var Henao stærkt kørende i Ardenner-klassikerne, hvor han blev nummer to i Fleche Wallonne og det blev til en samlet 16. plads i Giro d'Italia i maj måned efter at have været en urokkelig støtte for landsmanden Rigoberto Uran.

Team Skys tekniske direktør, danske Carsten Jeppesen, har tidligere fortalt, hvordan holdet udfører interne kontroller og analyser af de enkelte rytteres præstationskurver for at være sikre på, at der ikke foregår noget fordækt.

Sidste år måtte holdet, der har vundet Tour de France to år på stribe, sende Jonathan Tiernan-Locke ud i kulden på grund af anormale blodværdier målt, mens den fremadstormende englænder kørte for continental-holdet Endura Racing. Sagen omkring Tiernan-Lockes mistænkelige blodværdier er stadig ikke afsluttet.