Chris Froomes nedtur i afslutningen af årets Tour de France kunne sandsynligvis have været medicineret væk, men manden i gult frygtede for både publikums og mediernes reaktion.

Det kunne have kostet dyrt. Det kunne have kostet en sejr i Tour de France. Men Chris Froome red både mediestorm og sygdom af, da han mod slutningen af den franske rundtur blev syg og i flere dage måtte forsøge at skjule sin helbredstilstand og sårbarhed for konkurrenterne.

Det afslører den 30-årige Team Sky-rytter i et interview med Sunday Times, hvor han også fortæller, at det var frygten for både publikums og mediernes reaktion, der blev afgørende for at vælge medicinsk behandling for en bronkitis-lignende brystinfektion fra.

Froome blev syg op til 17. etape, og Team Skys ledelse og læge forsøgte forgæves at overtale den kenyansk-fødte cykelrytter til at få en dispensation fra Den internationale cykle Union (UCI), så han kunne få bugt med hoste og en besværet vejrtrækning.

»Efter alt det, vi havde været igennem i årets Tour, især de mange fjendtligtsindede mennesker, så ville vi åbne for en hel bølge af kritik og aggressiv adfærd,« fortæller Froome.

Som det er blevet sædvane for den førende rytter i Tour de France, måtte Chris Froome undervejs forsøge at forklare og forsvare sine præstationer ved at bedyre aldrig at have brugt doping.

Derfor nægtede den nu tofoldige Tour-vinder at skifte fra en uvirksom penicillin-kur til eksempelvis cortisonpræparatet Prednisolone for at få helbredet i bedre balance.

»Jeg kunne have gjort det inden for reglerne, men jeg ville ikke risikere at få stemplet dette Tour de France som et, jeg vandt, fordi jeg tog medicin i den sidste uge,« erklærer Froome.

Efter at have domineret i Pyrenæerne, havde Chris Froome opbygget et solidt forspring på tre minutter og 10 sekunder til Nairo Quintana, da Tour-feltet skulle i gang med den afgørende fase i Alperne. Men sygdom betød, at Froome mistede tid både på 19. og 20. etape, hvor han måtte slippe Quintana.

»Jeg vågnede op med hoste og slim i halsen, jeg kunne mærke, hvordan det satte sig, og jeg måtte skjule det for konkurrenterne. Jeg var nervøs ved hver etapestart, hvor jeg stod på linien med Contador og Quintana på hver sin side af mig. Jeg prøvede at holde min lyst til at hoste og min hvæsende vejrtrækning skjult. Det var en lettelse, når vi kom til den neutrale zone (ved start, red.), hvor jeg kunne køre ind til siden og få snotten lidt ud af systemet,« erklærer han.

Chris Froome har til dato ikke været i karambolage med dopingmyndighederne, men i 2014 fik han en tvivlsom dispensation udstedt af UCI for brug af Prednisolone.