Fabian Cancellara er ved at runde karrieren af og ser tilbage på nogle af de hold og ledere, der har haft størst betydning for hans udvikling. Riis og Team CSC står meget stærkt i billedet.

Han har prøvet det meste. Vundet VM i enkeltstart flere gange, etapesejre og den gule trøje i Tour de France. Han har ubestridt været en af dette årtusindes største klassikerryttere. Men når 2016 klinger ud, så er det slut for Fabian Cancellara, der har bebudet fuldt stop for en lang og smuk karriere.

Den 35-årige schweizer er så småt i gang med et tilbageblik over sine 16 sæsoner som professionel. I et langt og udtømmende interview med cyclingnews.com tager Cancellara et lille ridt ned gemmen mindelunden, både hvad angår de hold, han har kørt på, og de store lederskikkelser, han har mødt på sin vej. Og der er ingen tvivl om, at Bjarne Riis står helt centralt i billedet, selv om den danske cykelboss skal måle sig med navne som Patrick Lefevere, Giancarlo Ferretti og Johan Bruyneel.

Fabian Cancellara kom til Team CSC i 2006 efter at have vist sit talent og kvaliteter frem på det italienske galacticos-hold Mapei og siden på Fassa Bortolo. Og det stod hurtigt klart, at Bjarne Riis og måske ikke mindst den tidligere jægersoldat B.S. Christiansens alternative tanker og tilgang var forfriskende. Især efter Giancarlo Ferrettis kæft-trit-og-retning kaserne-disciplin på ellers stjernespækkede Fassa Bortolo.

Fabian Cancellara med brostenen efter sejren i Paris Roubaix i 2006
Fabian Cancellara med brostenen efter sejren i Paris Roubaix i 2006 Foto: FRANCOIS LO PRESTI
Vis mere

»Riis-skolen var fantastisk. Det var rart og det var en vigtig tid. Jeg følte, jeg passede ind på alle måder på det hold. Og så lærte jeg så meget, fordi Bjarne gik op i det. Det var ikke udstyr og at give den mindste detalje opmærksomhed, det var at tænke over din livsstil, din familie og holdånd,« fortæller Cancellara i interviewet.

»Bjarne understregde altid over for os, at vi skulle have familien som base. Vi havde jo vores træningscamps med overlevelsesture rundt om i verden og de var selvfølgelig vigtige for sammenhold og den slags. Men det handlede også om at lære noget, vi kunne tage med os over i hverdagene hjemme hos familien. Bjarne Riis forsøgte at vise, at der er noget ud over cykling, hvor vigtigt det er at have venner, familie og børn,« fortæller den schweiziske stjerne, der også husker sit første møde med Team CSC.

»Jeg kan huske, vi havde en træningssamling i italien, hvor vi skulle køre fem kilometer enkeltstart. Der skulle være lidt rivalisering og det var der. Det var i 2006 og jeg havde vundet bronze ved VM i enkeltstart året forinden, men det var som et VM på holdet, for der var Bobby Julich, David Zabriskie og så mange andre store. Jeg vandt med fem-seks sekunder og det var en kæmpe fornøjelse at vinde internt,« lyder det fra fabelagtige Fabian, som dog ikke bruger meget tid på at huske tilbage på sine danske team-kolleger.

»Der var så mange gode ryttere på holdet. Jens Voigt, Stuart O'Grady, brødrene Schleck, Bobby Julich og Carlos Sastre. Når en var godt kørende, hjalp de andre, det var indstillingen.«

»I Tour de France hjalp vi altid hinanden. Alle var klar til at træde til. Det lærte mig noget om at arbejde for andre. At give noget tilbage var normalt på det hold og man kunne være sikker på, at hvis man var kørende, ville de andre være der for dig. På Team CSC lærte jeg, at det var om at give og tage. Det var godt, men det var også med til at skubbe nogle af de andre i den rigtige retning, fordi de kunne regne med støtte på de dage, hvor der skulle køres for dem.«

Fabian Cancellara (nr. 2 fra venstre) til den officielle præsentation af storholdet Leopard Trek tilbage i 2011
Fabian Cancellara (nr. 2 fra venstre) til den officielle præsentation af storholdet Leopard Trek tilbage i 2011 Foto: FRANCOIS LENOIR
Vis mere

Fabian Cancellara forlod under nogen turbulens Team CSC efter sæsonen 2010, da han sammen med blandt andre brødrene Schleck, Jens Voigt, Stuart O'Grady, Jakob Fuglsang og sportsdirektør Kim Andersen lancerede det voldsomt ambitiøse Leopard-Trek hold med den luxembourgske rigmand Flavio Becca som mæcen.

Cancellara kører i sin afskedssæson for holdet, der i dag hedder Trek Factory Racing.