Planen om at give Alberto Contador et års karantæne giver ingen mening for ekspert, der med to tidligere sager in mente giver rytteren en god chance for at blive frifundet.

Alberto Contador venter stadig. Holdejer Bjarne Riis venter, og resten af cykelsporten og millioner af iagttagere venter på, hvad det spanske cykelforbund (RFEC) beslutter sig til i sagen om Alberto Contadors positive dopingprøve.

Det er sluppet ud, at forbundet planlægger at give Alberto Contador et års karantæne. Hovedpersonen raser og føler sig ladt i stikken af sit forbund. Måske hjalp det at læse den spanske premierminister Jose Luis Rodriguez Zapateros twitter-opdatering med ordlyden: 

- Der er ingen juridisk grund til at straffe Contador.

Måske kan en dansk juraprofessors syn på sagen hjælpe lidt på humøret. Anti Doping Danmark-formand Jens Evald ser gode chancer for, at spanieren kan blive frikendt.

- Hvis Contador får et års karantæne, er der meget, der tyder på, at sagen er blevet behandlet forkert. Får han et års karantæne, bør han anke sagen, og så mener jeg, han har en god chance for at blive frikendt, siger Jens Evald.

Han begrunder sin optimisme på Alberto Contadors vegne i to tidligere sager. Meca Medina-sagen om en spansk svømmer testet positiv for nandrolon, som blev taget op i EU-domstolen - og Colo-sagen fra sidste år.

Clenbuterol kan optages via forgiftet kød

Den italienske cykelrytter Alessandro Colo testede akkurat som Contador positiv for clenbuterol og forklarede prøven med forgiftet kød. De italienske myndigheder anså forklaringen for troværdig - men gav rytteren et års karantæne for uagtsomhed.

- Colo fik et års udelukkelse, fordi han havde udvist uagtsomhed ved indtagelsen af forgiftet kød. Hvis Contador får et års karantæne, lægger man sandsynligvis hans forklaring om indtagelsen af kødet til grund og siger samtidig, at han handlede uagtsomt i forbindelse med indtagelse af kødet. Jeg mener, Colo-dommen er forkert, siger Jens Evald.

Herefter dykker han tilbage til Medina-sagen. Svømmeren havde så meget nandrolon i sin urin, at han ikke slap for straf, men EU-domstolen - der er over alle sportsdomstole - ville ifølge professoren ikke acceptere det synspunkt, at man kan handle uagtsomt ved at indtage almindelige fødevarer.

- Derfor vil jeg hævde, at hvis Contador får et års udelukkelse, står han med en sag, der utvivlsomt bør og skal indbringes for CAS, siger Jens Evald.

Offentligheden kender grundet en læk det spanske forbunds plan om at give et års karantæne. Contador har gjort indsigelser og givet forbundet nye dokumenter i forsøget på at blive frikendt.

Forbundet begrunder ifølge avisen Marca planen om et års karantæne med, at »rytterens uagtsomhed ikke er signifikant,« og at tilstedeværelsen af clenbuterol »ikke indebærer en overtrædelse af fair play«.

Jens Evald er klar i mælet. Det spanske forbunds foreløbige plan om at give et års karantæne tyder på, at man lægger bøf-forklaringen til grund. Gør man det, holder et års karantæne ikke. Så er det to år som normalt eller en frifindelse. Igen henviser han til Colo-sagen.

- Kan clenbuterol ikke optages i kroppen ved forurenet kød, skal han have to års karantæne, men så vidt jeg er orienteret, er der fremlagt videnskabeligt bevis for, at clenbuterol kan optages i kroppen via forgiftet kød. I så fald er Contadors forklaring ikke urimelig. Og har man ikke andre beviser, er man nødt til at fæstne lid til hans udtalelse og frikende ham, siger Jens Evald.

Fejlen i Colo-sagen var i professorens optik, at man samtidig fastslog, at rytteren handlede uagtsomt ved at spise kød. Som Jens Evald forstår det på Contador-lejrens udtalelser, har spanierne lagt forklaringen om en forgiftet bøf til grund.

- Alligevel vil de udelukke ham et år, fordi han har handlet uagtsomt, og der bliver det rigtigt interessant at se, hvad de begrunder uagtsomheden med. Man kan ikke hænge folk op på at have udvist uagtsomhed ved at indtage ganske almindelige fødevarer. Det er noget andet med eksempelvis proteinpulver købt i et motionscenter, der må man kigge ordentligt på varedeklarationer. Men det har man ikke mulighed for med ganske almindelige fødevarer, siger Jens Evald.

Alessandro Colo fik et års karantæne, Alberto Contador har samme udsigt.

- CONI og nu RFEC vil formentlig vise ansvarlighed overfor omverdenen med en karantæne på et år, men det, mener jeg, er en forkert måde at anvende reglerne på.

Det internationale antidopingagentur (WADA) har meldt ud, at man vil anke dommen til CAS, hvis ikke den lyder på to års karantæne. Men WADA kan have spændt ben for sig selv.

- Wada har nok siddet lidt for meget på hænderne, hvis de mener, at det er et stof, der ikke kan optages i kroppen. Så burde man have anket Colo-dommen. Det skete ikke, så man kan godt sige, der ligger en form for anerkendelse i det fra WADAs side, siger Jens Evald og håber, sagen som ventet ender i CAS.

- Vi har behov for at få sagen indbragt for CAS, så vi kan få nogle klare retningslinjer for det.

Han mener ikke, antidopingsystemet har spillet fallit

- Nogle vil mene, at sagen viser, systemet har spillet fallit. Det mener jeg langt fra. Vi har så mange forskellige stoffer, at der en gang imellem vil opstå problemer som det, vi taler om her, så må man hurtigst muligt få justeret reglerne og lukket de huller, der er, siger han.


Fakta om de tidligere sager:

David Meca Medina-sagen

Fakta

David Meca Medina-sagen

- I 1999 testede den spanske svømmer David Meca Medina positiv for nandrolon og fik fire års karantæne. Den internationale sportsdomstol CAS reducerede dommen til to år. Medina rejste sagen ved Domstolen i EU med begrundelsen: Grænseværdierne for nandrolon var sat for lavt i antidopingreglerne.

- Domstolen gik ind i sagen og sagde i sin dom fra 2006, at grænseværdier for stoffer ikke må sættes så lavt, at man ikke med 100 procents sikkerhed kan sige, at der er tale om doping, når de overskrides.

- Det er yderst interessant i forbindelse med Contador-sagen, der er slet ingen grænseværdier for clenbuterol i antidopingreglerne.

- Medinas værdier var så høje, at Domstolen ikke ændrede på de to års karantæne.

Alexander Colo-sagen

- Den italienske cykelrytter Alessandro Colo testede i april 2010 positiv for clenbuterol i Vuelta a Mexico. I oktober blev han idømt et års karantæne af antidopingenheden CONI i hjemlandet.

- Akkurat som Contador hævdede Colo, at stoffet clenbuterol var kommet ind i hans krop via forurenet kød.

- CONI anså forklaring som troværdig, men gav alligevel rytteren et års karantæne – mod de normale to år – for uagtsomhed.