"En mørk spiller med en lys fremtid."

Richard Møller Nielsens syngende replik var i sin tid møntet på OBs forsvarsspiller Carsten Dethlefsen.

Aktuelt kunne den passende opdateres og genbruges på aftenens landsholds-debutant Marc Nygaard.

Den 23-årige Roda-angriber er først historiens anden farvede spiller på Danmarks A-landshold.

"Min lettere tonede lød stammer fra min far, der kom fra Britisk Guyana i Sydamerika. Men jeg er aldrig stødt på grimme ord på fodboldbanen hverken herhjemme eller i Holland.

Dernede bliver jeg tit spurgt, om jeg stammer fra Surinam, Curacao eller Antillerne, der jo er storleverandører til de hollandske klubber.

På Nørrebros stenbro havde jeg det, som nogen sikkert i dag ville kalde en barsk opvækst, men racisme, nej - det har aldrig været noget problem for mig, heller ikke på fodboldbanen," siger Marc Nygaard.

Hans forældre blev skilt, da han var tre år, og Morten Olsens ny angriber voksede op i Griffenfeldsgade på kanten af den endnu i 80'erne berygtede Sorte Firkant.

"Vi måtte forlade vores lejlighed, da ejendommen blev kondemneret, og huset blev jævnet med jorden i den danske biograffilm "Elvis Hansen".

Jeg har ingen forbindelse til min far, der bor et sted i England. Til gengæld skylder jeg min mor Maria alt. I dag kan jeg faktisk ikke finde ord for den respekt, som jeg har for min mor.

Hun var både mor og far for min søster og mig, som begge kom i gymnasiet, selv om jeg desværre selv måtte forlade Falkonergården ved KB-hallen efter 2.g for at tage til Heerenveen," genopfrisker den 1,96 cm høje boksspiller, der i aften efter alt at dømme vil få spilletid i Parken.

Opvæksten på det indre Nørrebro har også sat sig dybe spor i Roda-spillerens fodboldmæssige udvikling.

"Jeg kom til hollandsk fodbold som 18-årig, skulle fra starten klare alting selv, og den dag i dag ligger det dybt inden i mig, at jeg kun tager et skridt ad gangen. At jeg ikke løfter foden for at tage et nyt skridt på stigen, før jeg føler meget sikkert fodfæste dér, hvor jeg står.

Jeg har kontrakt med Roda indtil sommeren 2003, men lige her og nu drejer sagen sig for mig om at manifestere mig på holdet på samme niveau som før min lange knæskade i år."

Det var et overbelastet ledbånd i venstre knæ, der tidligt på foråret tvang Marc Nygaard til en pause, der i sidste ende kom til at vare syv måneder.

"Siden foråret og helt hen til september boede jeg de fem første dage af hver eneste uge på det hollandske fodboldforbunds sportsskole ved Utrecht.

Under genoptræningen oksede jeg hver dag rundt med 185 kilo på ryggen med det resultat, at jeg i dag står på nogen af hollandsk fodbolds absolut stærkeste ben.

Men hvorhen de på et eller andet tidspunkt skal bære mig videre rundt i fodboldverdenen, det nægter jeg simpelt hen at gætte på nu. Det er igen det dér med kun det lille skridt ad gangen," tilføjer eks-KB'eren.

I landsholds-lejren er Morten Olsens ny, fremmede fugl omgivet af nære kammerater. Jon Dahl Tomasson var allerede i Heerenveen, da Marc Nygaard ankom til det nordlige Holland.

"Niclas Jensen kender jeg fra vores fælles ungdomsdage i B93, hvor han var en årgang over mig, mens hans lillebror Daniel, der spiller i Heerenveen, var en årgang yngre. Dennis Rommedahl kender jeg fra U/landsholdene, det samme med Jesper Grønkjær.

Jo, selv om jeg er ny, føler jeg mig absolut i meget trygge omgivelser. Min mor vil absolut være mere nervøs end jeg i Parken.

Jeg håber virkelig, at jeg på et eller andet tidspunkt kommer ind mod tyskerne. Jeg vil nemlig pokkers gerne give mor en rigtig oplevelse i aften. Hun fortjener sådan en for alt det, som hun gjorde for mig i alle årene dengang på Nørrebros stenbro."