Styrken sidder i håret, siger man.

Det gjorde den i hvert fald for den bibelske helt Samson, som måtte lide den skæbne at få sit hår skåret af af onde kræfter, der ville ham til livs.

Jeg føler, at jeg har lidt samme skæbne som den gode Samson. For da jeg var i starten af 20erne, måtte jeg passivt se til, mens min hårgrænse flyttede sig dag for dag, og kapitulationen skete som 25-årig, hvor jeg hejste flaget og klippede mig skaldet.

Jonas Pettersen før han fik toupé.
Jonas Pettersen før han fik toupé.
Vis mere

Den begyndende måne kunne jeg simpelthen ikke forene med et ungdomsliv, hvor jeg i stigende grad følte mig henvist til rollen som bænkevarmer til fester. Jeg følte ganske enkelt ikke, at mit aldrende udseende uden hår gjorde mig attraktiv nok.

Det var dog først for få uger siden, i en alder af 31 år, at jeg for alvor gjorde noget ved de negative tanker om mit udseende. Her valgte jeg at få en toupé!

Jeg overdriver ikke, når jeg siger, at det er en af de bedste beslutninger, jeg har truffet i mit liv.

En toupé?, tænker du sikkert. Er det ikke en luset hårtot, der ligger og samler støv på bunden af en rekvisitkasse i teatret? Eller et hårstykke ældre mænd løber efter på gaden, fordi det er blæst af?

Der er mange fordomme om det falske hår, og dem har jeg har da også selv haft. Men efter at have gået med toupé i en måned er de alle blevet gjort til skamme. Der er nemlig kæmpe forskel på toupéer, fra da far var dreng, og til dem der bliver producereret i dag.

Jonas Pettersen med sin nye toupé.
Jonas Pettersen med sin nye toupé.
Vis mere

I dag ser de meget naturlige ud, og man skal ikke længere frygte, at de løsner sig fra hovedbunden, blot fordi DMI melder om frisk brise. Jeg har da også kun fået positive kommentarer fra folk, der kigger vantro på mig, når jeg fortæller dem, at jeg går med toupé:  »Gud, er det ikke dit rigtige hår?! Det kan man slet ikke se,« lyder det ofte.

Min selvtillid er vokset, og jeg får langt flere komplimenter end tidligere. Bare det ikke at skulle tage en kasket på, hver gang man går ud af en dør, har været befriende. Men selvfølgelig er min nye toupé-tilværelse ikke kun rosenrød - der er også udfordringer. Håret skal passes og plejes, og en gang om måneden tager frisøren det af og renser det.

Efter svedture i fitnesscentret kan det løsne sig i kanterne, og derfor er jeg blevet udstyret med en lille limtube (det er ikke en af de billige fra Jem og Fix, skulle jeg hilse og sige).

Skaldede mænd har ofte ry for at være sexede, og bevares, der kan være noget om snakken. Se blot på alle de kvinder, der kaster lange blikke efter Thomas Blachman fredag efter fredag.

Men der findes også skaldede mænd og mænd med vigende hårgrænser, der ikke ser sig selv som sexobjekter. Mænd, der har det stramt med at have tabt håret, og som vil gå gennem ild og vand for at få det tilbage. Til dem har jeg et godt råd:

Kast jer ud i det – det er slet ikke så slemt at gå med toupé. Det er pebret, ja, men se det som en investering. Styrken sidder i håret, om det er falsk eller ej.