Den paralympiske atlet Abdullah Hayayei fra De Forenede Arabiske Emirater døde tirsdag i London som følge af en tragisk ulykke under træningen frem mod handicap-VM.

Nu er der kommet nye oplysninger om dødsfaldet, som har sendt chokbølger gennem hele para-verdenen.

Det engelske medie The Mirror har publiceret artikel med en opsigtsvækkende video, der viser, hvordan en stor mængde mennesker forsøger at redde kuglestøderen og spydkasteren Abdullah Hayayei, som ligger fastklemt under et diskus-metalbur, som atleterne bruger ved træningen.

Metalburet kollapsede over Hayayei, som lå uhjælpeligt fast i øjeblikket derefter – lige indtil opmærksomme folk ilede til og hjalp ham.

På trods af stor og modig hjælp, som bliver omtalt som ’superhuman’ (overmenneskelig, red.) fra andre atleter og personale på Newham Leisure Centre i London, blev han erklæret død af sine kvæstelser tirsdag klokken 17.20 lokal tid.

34-årige Rumbi Sambana, et af øjenvidnerne til hændelsen, beskriver det intense øjeblik over for The Mirror:

»De her mennesker, som jeg vil beskrive som overmenneskelige helte, løftede konstruktionen op, så lægepersonale kunne behandle ham. Hvordan de fik løftet buret, ved jeg ikke, men det var en overmenneskelig indsats,« siger hun.

Øjenvidnet er chokeret over, hvordan det kan lade sig gøre, og hun føler sig magtesløs over for ofret.

»Den stakkels mand, det ene øjeblik trænede han, og pludselig var han mast. Alle de andre atleter så til i fortvivelse. Hvordan kan dette ske?,« fortæller hun.

Abdullah Hayayei efterlader sig en hustru og fem børn. Den handicappede atlet var i gang med træningen til VM, der begynder i weekenden, da han på tragisk vis omkom langt væk fra sit hjemland.

Dødsfaldet kun få dage før åbningsceremonien ved para-VM har ramt sportsverdenen dybt. Vicepræsidenten for De Forenede Arabiske Emiraters paralympiske komité, Majid Rashed, siger til The Mirror, at man ikke kender årsagen til, at metalburet, som han varmede op i, kollapsede.

Han er dybt rystet over, hvad der hændte den sagesløse atlet, som trænede på et officielt træningsanlæg.

»De (øjenvidnerne) fortalte mig, at der kom blod fra hans hoved og hans næse. Nogle af hans venner ønskede at tage tilbage til UAE (De Forenede Arabiske Emirater, red.) og ikke konkurrere i turneringen,« siger han.

Medformand for VMs organisationsudvalg, Ed Warner, har beroliget atleterne med, at sikkerheden har topprioritet, og at alt udstyr er blevet tjekket efter dødsfaldet.

Ved De Paralympiske Lege i Rio i 2016 deltog Abdullah Hayayei for første gang ved et OL, og her snuppede han henholdsvis en sjette- og syvendeplads.

I forbindelse med VMs åbningsceremoni fredag vil der blive afholdt et minuts stilhed til ære for Abdullah Hayayei.

Danmark stiller med syv deltagere til para-VM i atletik, der løber indtil 23. juli.