Hvem vil du helst bo hos: En højrøvet københavner-smartass, eller en jordbunden jyde-bonderøv? I »Robinson Ekspeditionen - jyderne mod københavnerne« fik to jokere fra Fyn og Bornholm i aftes mulighed for selv at vælge efter et døgns tid som gæst i hver lejr.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Det var to vidt forskellige verdener, og det rystede mine fordomme,« fortæller vicepolitikommisær Morten Aunsborg fra Hesselager ved Nyborg på Fyn.

De ellers evigt diskuterende københavnere tog imod ham som et frisk pust, mens det idyliserede jydehold så ham som endnu en mund at mætte.

»Jyderne var simpelthen så ugæstfrie, som de overhovedet kan blive. Jeg fik nærmest en fjendsk modtagelse. De ville ikke give mig mad, og da vi skulle sove, måtte jeg selv finde ud af det. Det var ikke det, jeg havde ventet på et jysk hold.

Inden var jeg nok mest stemt for jyde-holdet, for jeg har selv familie derovre og mener, at jeg har mere tilknytning til jyder, men det blev der lavet drastisk om på. Det chokerede mig dybt den modtagelse, jeg fik af dem. Men hos københavnerne var det lige modsat med store åbne arme, og jeg blev straks budt en køje og mad«.

Meget åbne
Nogenlunde samme oplevelse havde den anden joker, selvstændig smed Jesper Lodberg fra Pedersker på Bornholm.

»Selvom københavnerne lige havde tabt en konkurrence, inden jeg kom, var de glade og meget åbne og fortalte mig alt om gruppen. Det var guld værd.

Men på jydeholdet, særligt hos abekattene Morten, Thomas og Leif, blev jeg set på som en ny hane i hønsegården. Det var jeg skuffet over. Og jeg synes, at det er for dårligt, for som udvalgt for sin landsdel må man da gøre det med lidt værdighed,« mener han.

Nok i sig selv
Nu foregår Robinson selvfølgelig under kunstige former. Men det er alligevel ret typiske regions-karakteristika der bliver udstillet. Jyder er så reserverede, at de har nok i selv selv, og københavnere er ikke så egoistiske, at de ikke kan tage godt imod en fremmed.

»På basale menneskelige områder er det jo nærmest som om der er tale om to forskellige racer. Københavnere er mere åbenbart gæstfri og lukker hurtigere op. Jyder er mere langsomme, men kommer man først ind i varmen, så bliver det et mere ægte bekendtskab, og man ryger ikke lige så hurtigt ud igen.

Københavneren der flytter til Jylland vil altid være Københavneren, mens jyden der kommer tl københavn bliver hurtigere accepteret,« vurderer kommunikations- og livsstils-ekspert Henrik Byager.

Han kan også nikke genkendende til de to regioners forskellige måder at agere på i konkurrencer. Her har jyderne været klart mest hånlige, når de sejrer.

»Jyder har en helt grundlæggende appetit på at banke københavnere for at vise den provokerende københavnske verdensmands-attitude, at de ikke skal gå og tro, at de er bedre end dem.

En københavnsk skalp er altså virkelig god at få. Den trang til at være konkurrencemennesker i forhold til andre landsdele har københavnere slet ikke«.

Aftenens udsendelse sluttede lige inden jokerne tog deres valg. Men gæt selv, hvilket hold de er på i næste uge.den@bt.dk