Ny forskning: KOL, diabetes, hjertesygdom og leddegigt er blandt de sygdomme, som ’trigges’ eller forværres af bakterier fra munden.



Bakterier fra din mund kan bringe din sundhed i alvorlig fare. De kan være en medvirkende årsag til eller forværre hjerte-kar-sygdom, hjernebetændelse, leddegigt og diabetes, og helt ny forskning viser, at der også er en sammenhæng med den meget frygtede lungesygdom KOL.

Med B.T. Plus kan du også få artiklen: Se på tungen, om du er syg

Nye videnskabelige studier fra bl.a. universiteterne i København og Oslo bekræfter, hvad forskerne længe har haft begrundet mistanke om: At betændelse i mundhulen har langt større betydning, end vi hidtil har troet, for hele kroppens sundhedstilstand.

Forskere har fundet bakterier fra mundhulen i vævsprøver fra hjerteklapper, hovedpulsåren, hjernen, lunger og led.

Lev længere og bedre med KOL

Der er blevet fundet mundbakterier på stærkt forkalkede hjerteklapper og i aneurismer - udposninger på hovedpulsåren - og dna fra mundbakterier i gigtramte led.

Samtidig viser et nyt mikrobiologisk studie overraskende, at mundbakterier også finder vej til lungerne og dermed har forbindelse til den frygtede, kroniske lungesygdom KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom).

Paradentose er synderen

- Vi finder således flere og flere tegn på, at infektion i mundhulen - paradentose - kan medvirke til at fremme eller forstærke en hel stribe af sygdomme rundt om i kroppen, først og fremmest hjerte-kar-sygdomme, siger professor Palle Holmstrup, afdelingerne for parodontologi ved Københavns og Aarhus Universiteter, der sammen med sit hold er fø-rende inden for denne type forskning.

Dansk forskning har allerede for et stykke tid siden påvist en sammenhæng mellem betændelse i munden og iskæmisk hjertesygdom (reduceret ilttilførsel til hjertemuskelen, red.). Patienter med svær paradentose har således 6,6 gange større risiko for at have hjertesygdommen.

- Når man har paradentose, dannes der sår på indersiden af de fordybede tandkødslommer. Det vil sige, at bakterierne går lige over i vævet og ind i blodbanen, og vi har vist, at man kan få såkaldt bakteriæmi - bakterier i blodbanen - bare ved at børste tænder og ved at tygge, siger professor Palle Holmstrup.

Betændelses-tilstand

- Bakterierne kan sætte sig fast i kranspulsårerne og fremme en betændelses-tilstand, som forværrer sygdommen og øger risikoen for en blodprop. Ligesom undersøgelser peger på, at kronisk betændelse i mundhulen kan påvirke hele kroppens fedtstofskifte, så der dannes mere af det ’lede’ eller skadelige LDL-kolesterol, som er en klar risikofaktor med hensyn til blodpropper.

Palle Homstrup og hans hold af forskere står bag et nyere studie, publiceret i det internationale tidsskrift Infection and Immunity, som viser, at mundens bakterier er sejlivede, når de kommer ind i blodbanen.

Få også B.T. Plus’ 16 siders pdf-guide til sunde tænder

- Vi har til vores overraskelse konstateret, at mundhulebakterierne er i stand til at binde sig til de røde blodlegemer og derved beskytte sig mod at blive opslugt og nedbrudt af de hvide blodlegemer. Det indebærer, at de så senere kan blive frigjort et helt anden sted i kroppen og lave ravage der. Sætter de sig herefter i blodkarrenes forkalkede vægge, kan de medvirke til forværring af processen med åreforkalkning og øge risikoen for blodprop i hjertet, siger professor Palle Holmstup.

Få vores 24 siders pdf-guide til mandens helbred

Mundbakterier og leddegigt

Danske forskere har tidligere fundet en forbindelse mellem mundbakterier og leddegigt.

- Vi fandt ud af, at selv unge patienter med leddegigt har en øget forekomst af paradentose. Leddegigt er ligesom paradentose en kronisk betændelsessygdom, der indebærer nedbrydning af væv og knogler. Når de to sygdomme optræder hyppigere sammen, kan det måske skyldes, at der er en fælles genetisk faktor, men vi ved det ikke endnu, siger professor Palle Holmstrup, der sammen med andre forskere også har påvist, at paradentose kan forværre diabetes.