Det koster at flytte Dronningen, prinsgemalen og kronprinsparret rundt i land og rige. Og det koster mere og mere. Nu løber udgifterne op i hele 47 mio. kr. årligt.

Beløbet omfatter kongeskibet Dannebrog, flyvninger med forsvarets fly og Dronningens adjudantstab samt jagtkaptajn. Og det er et beløb, der hvert år betales helt og holdent af Forsvarsministeriet, og som dermed holdes separat fra de 97 mio. kr., kongehusets medlemmer i forvejen modtager i apanage fra staten. SE REJSE-EKSEMPLET: SE REJSE-EKSEMPLET: I forhold til 2002, hvor udgifterne 'blot' lød på 26 mio. kr., er der altså nu tale om tæt på en fordobling. Det viser Forsvarsministeriets regnskaber over udgifter til kongehuset, som B. T. har fået aktindsigt i.



Dokumenterne, som B. T. har gennemgået, viser samtidig, at det 80 år gamle kongeskib, Dannebrog, er klart den største synder på budgetposterne. Dannebrog kostede i 2010 hele 35,6 mio. kr. i lønninger, brændstof og vedligeholdelse. Det er mere end 10 mio. kr. dyrere end for blot fire år siden, i 2007, hvor skibet kostede ca. 25 mio. kr. SE LISTEN: Men også udgifter til flyvninger til bryllupper, statsbesøg og andre udlandsrejser er røget i vejret. Alene på et år, mellem 2009 og 2010, steg udgifterne til flyvninger for kongehuset med mere end én mio. kr. - fra 3,16 til 4,24 mio. Det løbske rejsebudget er stærkt kritisabelt, mener både de eksperter og forsvarsordførere, som B. T. har talt med. - Jeg synes, det er helt uholdbart, at udgifterne løber løbsk netop i de senere år, hvor vi har haft en stor økonomisk krise, lyder kritikken fra SF's forsvarsordfører Jonas Dahl. - Når nu forsvaret skal spare 10 pct. af sit budget, så må kongehuset også spænde livremmen ind eller selv betale, hvis det skal have udført opgaver, siger han og fortsætter:

- Og så kan man i øvrigt også overveje, om det var nødvendigt med private flyvninger til Berleburg. Man må forvente økonomisk mådehold af alle efter en finanskrise som den, vi har haft.

Blankocheck
Også hos Socialdemokraterne er forsvarsordfører John Dyrby Paulsen utilfreds med den stejle stigning i udgifterne. - Der er jo nærmest sket en fordobling af udgifterne for forsvaret. Og det er klart mere end prisstigningerne generelt. Det skal tilmed nævnes, at netop kongeskibet faktisk er billigere, end hvad det ellers ville koste, på grund af brugen af værnepligtige i besætningen, siger han til B. T. - Lige nu ligner det mere en blankocheck fra forsvaret til kongehuset. Jeg vil ikke sige, at det er en blankocheck, men det har elementer af en sådan, lyder kritikken fra John Dyrby Paulsen. SE REJSE-EKSEMPLET: SE REJSE-EKSEMPLET: Kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen mener derimod, at de stigende udgifter til hoffet er alle pengene værd. - Jeg ved ikke, hvad der er baggrunden for, at udgifterne er steget. Men man må sige, at vi lever i en anden tid end for bare 20 år siden. Man bliver nødt til at bruge flere penge på sikkerhedsforanstaltninger. Der er meget mere sikkerhed i dag. Og på den baggrund har vi set en stor udgiftsstigning, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er gæsteprofessor ved Københavns Universitet. - Jeg synes, at det er alle pengene værd. Kongehuset har stor betydning på mange forskellige måder - ikke mindst som nationalt samlingspunkt i en tid, hvor vi ikke længere har så meget andet, som vi alle sammen kan samles om, uanset alder, etnisk oprindelse, religiøst tilhørsforhold osv., påpeger Lars Hovbakke Sørensen. De 47 mio. kr., som årligt bruges på kongehusets rejseaktiviteter, optræder historisk set udelukkende på Forsvarsministeriets budgetposter, og det kræver en særkørsel at finde ud af, hvor dyrt det er at flytte kongehusets medlemmer rundt i Danmark og udlandet. Det uigennemsigtige system møder hård kritik fra flere af Folketingets forsvarsordførere. Niels Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre kalder det en besynderlig konstruktion. Ønsker overblik - Jeg synes jo, at det bør være samlet ét sted, så vi kan få overblik over vores økonomi. Vi skal kunne se beløbene i sammenhæng og på en gennemsigtig måde, siger Helveg Petersen til B. T. SE REJSE-EKSEMPLET: SE REJSE-EKSEMPLET: Også hos SF finder forsvarsordfører Jonas Dahl det mærkværdigt, at de kongelige budgetter er splittet op mellem flere ministerier. - Vi har tidligere sagt, at vi vil have en samlet opgørelse over, hvad kongehuset koster. Derfor er det også kun rimeligt, at vi samlet kan se, hvad det koster at udføre opgaver for kongehuset. Det vil vi arbejde på, når vi kommer i regering, siger han. Også Socialdemokraterne vil ændre den nuværende model. Hos regeringspartiet Venstre ser man derimod ikke noget problem i de stærkt stigende udgifter.
- Der er nok en tendens i forsvaret til, at man vil finde medskyldige, når nu der skal spares på budgetterne. Kongehuset er nok blevet en sådan medskyldig. Men det handler mere om, at posteringerne af udgifterne er blevet mere præcise, end det handler om, at der er blevet brugt flere penge på kongehuset, mener forsvarsordfører Karsten Nonbo. Det har på grund af ferie trods flere forsøg ikke været muligt at få en kommentar fra Kongehusets økonomichef Søren W. Kruse eller fra Forsvarskommandoen.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN