Regeringen lagde sig fladt ned i stedet for at tage kampen op mod EU og forsvare det danske genoptjeningskrav, mener de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

»Det er en bombe under legitimiteten i vores danske velfærdssamfund«.

Sådan siger de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), som kommentar til en ny analyse fra tænketanken Kraka, der viser, at antallet af østeuropæere, der modtager danske børnepenge i Danmark, er fordoblet over en periode på fire år.

»Vi kan ikke have en græshoppemodel, hvor nogle græshopper, i dette tilfælde østeuropæere, hopper ind på marken, suger al energi ud og derefter hopper videre til næste mark,« siger Brian Mikkelsen.

Ifølge Kraka udbetales der årligt en halv milliard kroner i børnepenge til borgere fra EU. Siden 2006 har der været en markant stigning i antallet af borgere i de østeuropæiske lande, som bor eller arbejder i Danmark og modtager børnepenge fra den danske stat.

Tallene viser, at der i 2006 blev udstedt børnecheck til 2.676 statsborgere fra Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet og Slovenien. Fire år senere - i 2010 - var antallet fordoblet til 5.772, hvoraf polske statsborgere alene står for 60 procent af stigningen.

En femtedel af de østeuropæiske modtagere af børnepenge har ikke børn, der bor i Danmark.

Den tidligere VK-regering indførte et krav om, at man som EU-borger skulle have haft bopæl eller beskæftigelse i landet i mindst to år inden for de seneste ti år for at få fuld ret til danske børnepenge. Men optjeningskravet blev for nyligt underkendt af EU-kommissionen.

Brian Mikkelsen mener dog, at regeringen burde have taget kampen op med EU.

»Regeringen har siddet med hænderne over kors, da EU underkendte optjeningskravet, som vi indførte under den borgerlige regering. Man lagde sig fladt ned, og det er dybt problematisk. Det er ikke meningen, at EU skal ødelægge den specielle konstruktion, vi har, og det burde regeringen forsvare,« siger han.

Han mener dog, at en løsning kan være at konvertere den kvartalsvise børnecheck til et fradrag for dermed at sikre, at modtagere af børnechecken også betaler skat i Danmark.