Danmarks tidligere statsminister fortalte på Folkemødet ærligt og åbenhjertigt om, hvor svært det var for hende at miste regeringsmagten ved valget i 2015

For to år siden måtte Helle Thorning-Schmidt (S) aflevere nøglerne til statsministeriet, og gulvtæppet blev fra den ene dag til den anden trukket væk under hende. Hun havde besluttet, at hun ville gå af som partiformand, hvis Socialdemokratiet ikke vandt regeringsmagten, men hun vidste ikke, hvad hun skulle bagefter.

Det var en svær periode, fortalte den tidligere statsminister i et åbenhjertigt live-interview på Folkemødet fredag.

»Det var en tom fornemmelse. Fra den ene dag til den anden stoppede jeg både med at være statsminister og partiformand. Telefonen holdt op med at ringe, og jeg skulle sige farvel til en række mennesker, jeg havde været meget tæt på gennem lang tid,« fortalte Helle Thorning-Schmidt til chefredaktør for Alt for Damerne, Tina Nikolaisen, der interviewede den tidligere statsminister foran et propfuldt telt af lydhøre tilskuere.

Mistede fodfæstet
Helle Thorning-Schmidt fortalte, hvordan hun aftenen efter valget var gået hjem med blandede følelser. Glad, fordi Socialdemokratiet havde haft et godt valg, men samtidig ked af det, fordi regeringsmagten var tabt.

»Jeg have besluttet, at jeg ville træde tilbage, hvis vi ikke kunne danne regering. Det var jeg afklaret med. Men jeg var uafklaret med, hvad der skulle ske bagefter,« sagde Helle Thorning-Schmidt, som ikke lagde skjul på, at omstillingen var hård.

»Det var tomt og trist.«

Helle Thorning-Schmidt fortalte, hvordan hun som noget af det første efter valget, fik lavet sin cykel, og så kørte hun ellers rundt omkring på cykelstierne i København og snakkede med danskere, der genkendte deres tidligere statsminister og stoppede hende.

Det blev en form for bearbejdning af den svære tid, fortalte Helle Thorning-Schmidt, der erkendte, at hun mistede fodfæstet et øjeblik, da det stod klart, at hun ikke længere skulle være landets statsminister.

Ny tilværelse i London
Helle Thorning-Schmidt er i dag direktør for Red Barnets internationale organisation, Save The Children, og bor i London med sin mand, Stephen Kinnock, men selv om de to ægtefæller er kommet tættere på hinanden geografisk set, så skal de stadige være heldige, hvis de ser hinanden et par gange i løbet af ugen, fortalte Helle Thorning-Schmidt, der samtidig forklarede, at et samliv med meget adskillelse på grund af travle jobs også har haft sine fordele for parret.

»Vi har ikke fundet den perfekte måde at være gift på. Heller ikke efter 25 års ægteskab, men der er helt sikkert også fordele ved ikke at være sammen hele tiden. Det holder samtalen frisk, og man har noget nyt at grine af,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der grinende fortalte, at hun havde smidt alle ægtemandens ting ud og købt nye, da hun flyttede ind i hans lejlighed i London.

En løsning Stephen Kinnock, ifølge sin hustru, godt kunne se det fornuftige i.

Året i Billeder 2015. Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidt. Socialdemokraterne holder valgfest i Fællessalen på Christiansborg på valgdagen, torsdag den 18. juni 2015.
Året i Billeder 2015. Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidt. Socialdemokraterne holder valgfest i Fællessalen på Christiansborg på valgdagen, torsdag den 18. juni 2015. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Det er helt forfærdeligt«
Til gengæld har det været utroligt svært for Helle Thorning-Schmidt at vænne sig til, at hendes børn er fløjet fra reden, og der ikke længere skal vaskes tøj og laves mad, fortalte hun.

»Jeg synes, det er helt forfærdeligt, at de ikke er der så meget mere. Jeg har virkelig været ked af det, og jeg savner dem,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der med et smil fortalte, at hun derfor gør, hvad hun kan for at plage sine piger til at være så meget sammen med hende som muligt.

Helle Thorning-Schmidt har døtrene Johanna på 21 år og Camilla på 18 år.

Helle Thorning-Schmidt blev også spurgt direkte, om hun følte, at hun personligt havde fået den anerkendelse, hun fortjente, som statsminister.

»Nej, det synes jeg ikke helt,« svarede Helle Thorning-Schmidt og nævnte som for eksempel, at hendes 50-års fødselsdag for nyligt var blevet ledsaget af meget kritiske gennemgange af hendes tid i statsministeriet i medierne.

Stolt over at have været statsminister
Hun fortalte publikum, at hun håbede, at omtalen af hendes 60-års fødselsdag ville blive anderledes og understregede, at mange af de ting, som hendes regering gennemførte, var gode for Danmark og blandt andet var medvirkende årsag til, at vi kom godt ud af finanskrisen, selv om det på daværende tidspunkt ikke var lige populært blandt vælgerne.

»Jeg har altid forsøgt at sætte mit land og mit parti først frem for popularitetsmålinger,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der understregede, at hun har været enormt glad og stolt over at være Danmarks statsminister.