SFs forsvarsordfører udstiller sin egen uvidenhed i »helt-til-grin-spørgsmål«.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvad er Fort Bragg? Hvorfor er der et komma? Det var to spørgsmål, som SFs folketingsmedlem Villy Søvndal glemte at stille sig selv. I stedet spurgte han landets statsminister. Selv om det var spild af både tid og penge.

»Vil statsministeren redegøre uddybende for specialstyrkebasen Fort Bragg, der angiveligt er placeret under den grønlandske indlandsis?«

Det spørgsmål har Villy Søvndal stillet til landets statsminister. Hvis man skal tage spørgsmålet alvorligt, gemmer der sig en kæmpeskandale her. For hverken dansk eller amerikansk militær har hidtil fortalt noget som helst om den grønlandske base.

Men det skyldes nok, at Fort Bragg er verdens største militæranlæg. Basen rummer godt en tiendedel af alle den amerikanske hærs styrker. Det vil sige omkring 43.000 soldater og 8.000 civilt ansatte.

Og så har den de sidste 90 år ligget i North Carolina på den amerikanske østkyst, adskillige tusinde kilometer fra Grønland.

Selv om Villy Søvndal er forsvarspolitisk ordfører fra SF, kender han ikke Fort Bragg. Han kender til gengæld bladet Ud & Se, der i juni, nævnte Fort Bragg. I en historie om dræbende isenkram blev det nævnt, at nutidens kommunikationsteknologi giver militærstyrker fantastiske muligheder for at koordinere angreb, uanset hvor de var. Som orlogskaptajn Dan Termansen forklarer i artiklen: »Uanset om de befinder sig på specialstyrkernes base, Fort Bragg, 240 meter under den grønlandske indlandsis eller i 10.000 meters højde over den marokkanske ørken.«

Under indlandsisen
Det citat har Villy Søvndal læst sådan, at Fort Bragg befinder sig 240 meter under den grønlandske indlandsis.

En søgning på nettet ville på få sekunder have fortalt ham, hvad Fort Bragg er. At det er her, USAs hær træner sine elitesoldater. At den store luftbårne division hvert år foretager 100.000 faldskærmsudspring. Noget man har svært ved at forestille sig på en grønlandsk base 240 meter under isen. I hvert fald hvis basen skulle være en hemmelighed.

Villy Søvndals skriftlige spørgsmål blev besvaret i går. Men han havde endnu ikke modtaget det, da B.T. talte med ham. Og han mener stadig at spørgsmålet er relevant:

»Jeg har fået henvendelser fra nogle, der arbejder deroppe, om at der skulle være nogle stationer gravet ned i isen og sådan noget. Jeg har tidligere spurgt statsministeren og fået at vide, at der var der ikke,« forklarer Villy Søvndal og fortæller, at det var artiklen fra Ud & Se, der fik ham til at stille spørgsmålet:

Du har altså en formodning om, at det kan være rigtigt, at der er en base deroppe?

»Jeg har en formodning. Både fra folk, der har fortalt mig det, men også fra journalister, der har henvendt sig. Jeg synes bare: Vi må jo vide det.«

Aldrig hørt navnet
Du har ikke hørt om Fort Bragg, før du læste om det?

»Ikke det navn, nej. Men jeg havde hørt om, at der skulle være basefaciliteter spredt tværs over isen. At der lettede og landede fly og så videre.«

Det er altså alvorligt nok ment, spørgsmålet. Du har ikke været i tvivl om, at der kunne være noget deroppe?

»Nej, det har jeg ikke. Jo, jeg har været i tvivl. Jeg har bare fået henvendelser, der lyder troværdige. Og så var det afgørende, synes jeg, det interview.«

Villy Søvndal medgiver dog, at citatet kan læses på flere måder, men spiller så sin trumf ud: »Netop derfor er det også vigtigt at få skabt klarhed.«

clk@bt.dk