Danskerne skal arbejde længere og længere. Sådan har det gentagne gange lydt fra politikerne på Christiansborg.

Men når det handler om deres egen pensionsalder, har piben en anden lyd.

Et nyt lovforslag fra regeringspartierne samt Socialdemokratiet og Radikale Venstre vil gøre det muligt for folketingspolitikere og ministre at lade sig ‘førtidspensionere’ i op til fem år før folkepensionsalderen.

Sidste år meldte de samme partier ellers ud, at der var kommet en aftale på plads, der skulle sikre en normalisering af politikernes pension, så de ikke – som det er tilfældet i dag – har særligt fordelagtige vilkår.

En kattelem

Fra 1. april træder de nye regler i kraft, der betyder, at politikere, som bliver valgt ind i folketinget ved næste valg, får samme pensionsalder som almindelige lønmodtagere.
Men så alligevel ikke. For det nye lovforslag åbner nemlig en kattelem, der gør det muligt at vælge førtidspensionering mod en reduktion i den livsvarige politikerpension.
Enhedslisten kaldte i går finansminister Kristian Jensen (V) i samråd, hvor han skulle forsvare politikernes mulighed for tidligere pensionsalder. Demokratiordfører Maria Reumert Gjerding (EL) kalder lovforslaget ’helt grotesk’.

»Helt grundlæggende så skal politikernes pensionsvilkår afspejle det, der gælder for alle andre danskere. Når vi lovgiver om pensionsalderen for alle andre, så skal vi også selv følge den,« siger Maria Reumert Gjerding.

Hun mener, at der reelt er tale om en forbedring af politikernes pensionsvilkår, da de samlet set kan få mere udbetalt fra det offentlige, end tilfældet er i dag.

»Det, der står tilbage, er en aftale, som reelt giver mere lukrative pensionsvilkår, end der var før. Hvis man benytter sig af førtidspensionsordningen og har en gennemsnitlig levealder, får man flere penge udbetalt end på de gamle regler. Man har ellers sagt, at man ville normalisere,« siger Maria Reumert Gjerding.

Afviser kritik

Finansministeren var under gårsdagens samråd fuldstændig afvisende over for kritikken.
Han henviste til, at der allerede i dag gælder samme regler for bl.a. tjenestemænd, der også har ret til at få udbetalt deres pension tidligere mod en reduktion i livrenten.

»Det, som spørgeren får til at lyde som noget helt særligt for den snævre gruppe af mennesker, som har været ministre i Danmark, er noget, som 54.830 tjenestemænd i dag benytter sig af. Så begrundelsen for spørgsmålet er forkert,« udtalte finansminister Kristian Jensen, der kaldte forslaget for ’sund oprydning.’

Maria Reumert Gjerding påpeger dog, at det er nogle regler under tjenestemandsordningen, som er ved at blive udfaset.

»Det er besynderligt, at man gerne vil modernisere politikernes pensionsforhold, og så vælger man en model, som vi er ved at udfase – for mig hænger det ikke sammen.«

Ifølge lovforslaget får politikerne ret til førtidspension mod en reduktion af deres politikerpension.

Det betyder eksempelvis, at en politiker, der er født efter 1960, vil få et fradrag på seks procent, hvis han stopper tre år tidligere.

'Det vil blive opfattet som hykleri'

Når politikerne skruer på deres egne løn- og pensionsforhold, må de regne med, at danskerne hurtigt kan komme op i det røde felt.

Sådan lyder det fra BTs politiske kommentator Søs Marie Serup.

Hun mener, at lovforslaget om en såkaldt førtidspension til politikere og ministre vil blive opfattet af den brede befolkning som et klassisk eksempel på hykleri.

»Politikerne er med jævne mellemrum inde og ændre på danskernes tilbagetrækningsalder, og det er noget, der påvirker vores liv og fremtidsudsigter. Derfor er vi meget følsomme over for, hvis politikerne ikke selv følger den samme udvikling, som de synes, vi andre skal gennemgå,« siger Søs Marie Serup.

Forventer forslag gennemført

Med et flertal bestående af regeringspartierne sammen med Socialdemokratiet og Radikale Venstre forventer hun, at forslaget vil blive gennemført.

»Ellers skal der komme et meget stort ramaskrig. Men det er selvfølgelig sket nogle gange. Vi kunne jo se, hvordan diskussionen om uddannelsesloftet lige pludselig tog fart, så man kan ikke udelukke det,« siger Søs Marie Serup og tilføjer:

»I en tid, hvor politikerleden blomstrer, skal man passe på med at gå ind i sådan nogle sager. Men der er aldrig noget godt tidspunkt til at røre ved vilkår for politikerne – det vil altid blive taget ilde op.«