I skyggen af menneskerettighedsbrud i Aserbajdsjan vandt Sverige sikkert ved et storslået finaleshow ved Det Internationale Melodi Grand Prix. For Danmark endte aftenen i skuffelse.

Vindmaskinerne er slukket, konfettien er dalet til scenegulvet, og den svenske sangerinde Loreen er kåret som vinder af Det Internationale Melodi Grand Prix i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Med sangen »Euphoria« skovlede storfavoritten Loreen toppoint ind i spandevis og vandt en jordskredssejr med hele 372 point.

For Danmark endte aftenen dog i fiasko. 21-årige Soluna Samay fik kun 21 point og endte dermed fjerdesidst – som nummer 23.

Sangen var ellers skrevet af de kompetente popsnedkere Remee, Isam B. og Chief1, men titlen »Should’ve known better« fik pludselig en helt ny betydning. Kun Island, Norge, Finland, Tyskland Estland gav point til Danmark.

Endnu større var katastrofen dog for Norge, som endte på sidstepladsen.

I alt 56 lande deltog i sangkonkurrencen, og omkring 125 millioner mennesker så det storladne show fra den nybyggede superarena i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

Showet blev båret igennem af ildkanoner, stjernekastere, syngende bedstemødre fra Rusland, projektør er og selvfølgelig palietter i massevis

Seernes stemmer talte for halvdelen af resultatet, mens den anden halvdel kom fra en fagjury i hvert af deltagerlandene. Den danske jury bestod af sangerne Birthe Kjær, Bryan Rice og Aya, samt musikerne Laust Sonne og Kenneth Bager.

En voksende kritik har rejst sig mod den kaukasiske værtsnation, Aserbajdsjan, som langt fra lever op til de europæiske standarder inden for demokrati og menneskerettigheder.

Modargumentet fra EBU, European Broadcast Union, der står bag melodi grand prixet, har været, at sang og underholdning ikke har noget med politik at gøre. Men det synes svært at tro, når Ilham Aliyevs præsidentfrue har været øverste ansvarlige for at arrangere grand prixet, svigersønnen stod for pauseunderholdningen og talrige demonstranter er blevet fængslet i løbet af den uge, hvor eurovisions-cirkuset har været i Baku.

Desuden vil den opmærksomme grand prix-fan måske kunne huske, at Aserbajdsjans sikkerhedspoliti drev klapjagt på borgere, som vovede at stemme på ærkefjenden Armenien ved grand prixet i 2009.

Systemkritikere bliver chikaneret, mens kritiske journalister bliver overfaldet, fængslet, truet til stilhed og i værste faldt slået ihjel. Ifølge International Media Support sidder mindst syv journalister i øjeblikket fængslet under stærkt tvivlsomme anklager.

Organisationen Reporters Without Borders placerer Aserbajdsjan som nummer 162 ud af 179 lande på listen over pressefrihed.

Nu er den internationale presse på vej hjem, og systemkritikerne frygter for konsekvenserne, når kameraerne igen har vendt ryggen til Aserbajdsjan.


BNB