Det danske politi har de seneste år intensiveret jagten på prostitutionens bagmænd. Resultatet er, at bordellers telefondamer som aldrig før bliver sigtet og tiltalt

Det danske politi har de seneste år intensiveret jagten på prostitutionens bagmænd. Resultatet er, at bordellers telefondamer som aldrig før bliver sigtet og tiltalt. Det handler blot om, at politiet skal kunne vise flotte statistikker, mener forsvarsadvokater.

Det skriver BT søndag.

- Når man tager ud på et velordnet bordel, kan man være heldig at snuppe ti, og det ser godt ud på statistikken, siger advokat Mette Grith Stage, der i december måned skal forsvare flere telefondamer i en sag fra Fyn.

Politiet har de seneste år været under politisk pres for at fange prostitutionens bagmænd. De mennesker, der tvinger kvinder ud i prostitution, mens de selv scorer millioner af kroner. Men sagerne er vanskelige at nå til bunds i. Så i stedet går politiet efter de nemme i branchen - de danske telefondamer, der på ‘velordnede bordeller’ tager imod opkald, laver kaffe og lukker kunder ind, lyder kritikken, som Rigspolitiet afviser over for BT søndag.

- De (politiet, red.) styrer uden om de mere komplicerede sager, hvor man rent faktisk kan tale om, at der eksisterer bagmænd, siger advokat Anders K. Németh.

Susanne Møller, sexarbejder og talskvinde for Sexarbejdernes Interesse-Organisation, forklarer, at telefondamerne på bordellerne udover at tage telefonen, lave kaffe og lukke kunder ind også fungerer som en slags beskyttere for sexarbejderne. Men jagten på telefondamerne har fået temperaturen mellem sexarbejderne på den ene side og politiet på den anden ned på frysepunktet.

- Kløften mellem politiet og sexarbejderne er blevet dybere, siger Susanne Møller til BT søndag.

Trist og fortvivlende

Ekspert i strafferet, jura-lektor ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, siger til BT søndag, at de mange sigtelser og tiltaler mod telefondamer og escort-chauffører, kan være et udtryk for, at politiet - ligesom i andre sager vedrørende organiseret kriminalitet - har svært ved at fange de store bagmænd.

- Det er trist og fortvivlende, at de virkelige bagmænd og -kvinder ikke stilles til ansvar. Man skal dog ikke være blind for, at de ’små fisks’ forbrydelser jo ikke bliver mindre af, at man ikke fanger de ’store fisk’, siger hun.

Michael Ask, fungerende politiinspektør i politiets Nationale Efterforsknings-Center, NEC, oplyser, at sex-sagerne er kendetegnet ved, at det er et vanskeligt område at efterforske.

- Til trods for, at der er tale om komplicerede og ressourcekrævende sager at efterforske, så er det i en række sager lykkedes at få dømt de folk, der har haft fortjenesten ved at drive de pågældende bordeller. De får typisk konfiskeret store pengebeløb, og derfor er der ikke tale om, at vi kun går efter de personer, der har haft mindre roller, skriver Michael Ask i en skriftlig kommentar til BT.