Forsvarsadvokater mener, at politiet i flere tilfælde har frarådet danskere i sexmiljøet at antage en advokat under afhøring. En alvorlig sag, siger jura-ekspert.

Søndag kunne BT fortælle, at politiet i stor stil sigter danske bordellers telefondamer, fordi de menes at have optrådt som ’mellemmænd’ eller at have forledt ’nogen til at søge fortjeneste ved kønslig usædelighed med andre’. Det sker som led i indsatsen mod protitutionens bagmænd.

I dag kan BT fortælle, at der er eksempler på, at politiet har frarådet personer i det danske sexmiljø at antage en advokat efter en bordel-razzia har fundet sted. I sagen mod bordellet SMS-Planet, der var for retten i september, findes det seneste eksempel:

- Under afhøringen blev hun direkte frarådet at antage en advokat, da det var for dyrt, står der i dombogen.

Advokat Thomas Michael Berg var forsvarer for flere telefondamer i SMS-Planet-sagen, og han mener, at der findes flere eksempler på denne fremgangsmåde.

- Jeg har selv oplevet det flere gange. Det er slet ikke noget, som politiet skal gå ind i. Som advokat har man oplysningspligt i forhold til, hvad en advokat koster - og hvem der skal betale i forhold til hvordan sagen ender. De gange hvor jeg selv har oplevet det, har jeg fået mine klienter frifundet. Det er ikke i orden, at politiet gør det her, siger Thomas Michael Berg.

Han bakkes op af kollegaen Mette Grith Stage:

- Politiet må ikke lægge pres på den afhørte. Men ikke desto mindre er det min erfaring, at rigtig mange føler sig endog særdeles pressede under en afhøring. Det er ikke usædvanligt, at vi hører i retten, at politiet har stillet den afhørte i udsigt, at det hele vil gå meget lettere, hvis man ‘lægger kortene på bordet’, og hvis der kommer en tilståelse, så kan varetægtsfængsling undgås, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Ifølge Mette Grith Stage kan noget af presset også skyldes, at det at blive afhørt er en meget uvant situation for de fleste. Det i sig selv er en ubehagelig situation.

- Politiet har pligt til at informere om, at der kan tilkaldes en advokat til afhøringen. Imidlertid er det heller ikke usædvanligt, at vi hører i retten, at der i samme åndedrag bliver sagt, at det hele jo vil gå noget hurtigere, hvis man ikke skal sidde og vente på, at en advokat kan møde ind på politistationen, siger Mette Grith Stage.

Hvis politiet fraråder sigtede at antage en advokat er det en alvorlig sag, mener jura-lektor ved Københavns Universitet, Trine Baumbach.

- Sigtede skal oplyses om, at de ikke har pligt til at udtale sig - og at de har ret til, at der er en advokat til stede. At politiet fortæller om de økonomiske forhold - at man risikerer at skulle betale for forsvaret selv, hvis man taber sagen -  er helt som det skal være, men det er klart, at det ikke må have karakter af et pres eller blive formuleret som en trussel, siger hun.

Det er dog ikke Trine Baumbachs opfattelse, at politiet ofte er på kant med reglerne, da ordensmagten ikke har en interesse i, at der ikke bliver kørt efter bogen. Og hun peger også på, at forsvarsadvokaterne har en økonomisk interesse i altid at blive tilkaldt.

Hos Rigspolitiet afviser Michael Ask, fungerende politiinspektør i politiets Nationale Efterforsknings-Center, NEC, at man skulle fraråde sigtede at få en advokat.

- Vi kan ikke genkende billedet af, at politiet skulle råde folk til ikke at antage en advokat, skriver Michael Ask i en skriftlig kommentar til BT.

Nordsjællands Politi, der har haft SMS-Planet-sagen, ønsker ikke at kommentere sagen, da den er anket.