Ekspert: Heidi Rasmussens trillinger, Magnus, Tobias og Ida, kan være blevet adskilt på et mangelfuldt grundlag.

Først blev de tvangsfjernet fra deres mor. Og få dage efter blev de skilt fra hinanden. Siden mandag har de 19 måneder gamle trillinger Magnus, Tobias og Ida ikke længere haft hinandens selskab.

Ifølge Kalundborg Kommune er de tre børn vurderet som værende så langt bagud i deres udvikling, at det var nødvendigt at tvangsfjerne dem fra deres mor, 39-årige Heidi Rasmussen, for derefter at anbringe dem hos separate plejefamilier for at stimulere dem optimalt.

Men den beslutning kan være taget på et forkert grundlag. Kalundborg Kommune har nemlig ikke taget hensyn til trillingernes relation til hinanden. Og det er en alvorlig fejl, mener psykolog Helle Birkholm-Buch, der har specialiseret sig i relationer mellem tvillinger og trillinger.

- Det er en beslutning, hvor ikke alle forhold er taget i betragtning. Og det er bekymrende. Der er ingen observationer af børnenes indbyrdes tilknytning til hinanden. Og derfor er vurderingen mangelfuld, lyder kritikken fra trillingeeksperten.

Hun har sammen med BT gennemlæst de psykologiske vurderinger, der ligger til grund for tvangsfjernelsen og adskillelsen af trillingerne.

Af sagsakterne fremgår det, at trillingerne er blevet vurderet enkeltvis samt sammen med deres mor. Men deres indbydes relation er ikke blevet vurderet.

Anders Brøndtved, der er en af Heidi Rasmussens to advokater, og som også har set sagsakterne, bekræfter den manglende vurdering.

- Der er ingen psykologundersøgelser af børnene samlet. Man har kun pædagogobservationer af børnene samlet fra Bagsværd Observationshjem (hvor Heidi og trillingerne i en periode blev tilbudt et ophold, red.), siger han.

Ifølge Helle Birkholm-Buch, der har arbejdet med og forsket i trillinger og tvillinger i mere end ti år, er det ekstremt vigtigt, at man tager hensyn til trillingers forhold til hinanden. Forholdet er nemlig ganske særligt

- Trillingerne har en særlig gensidig tilknytning til hinanden. De kan regulere sig selv følelsesmæssigt i forhold til hinanden. Forholdet mellem trillinger adskiller sig psykosocialt helt fra det forhold, almindelige søskende har. Trillinger og tvillinger kan knytte sig lige så meget eller mere til hinanden, som de kan knytte sig til deres mor, forklarer Helle Birkholm-Buch.

Angst og depression

Hun peger på, at adskillelsen derfor på sigt kan få alvorlige konsekvenser for de tre børn.

- Vi ved fra forskningen, at hvis tvillinger bliver adskilt og kommer i hver sin klasse, når de skal i skole, så kan de få problemer med angst, depression og psykosomatiske vanskeligheder. Så kan man kun gisne om, hvilken effekt det kan have at foretage denne form for adskillelse, siger psykologen og vurderer, at problemer som angst, depression og vanskeligheder ved at knytte sig kan være nogle af de konsekvenser, som en adskillelse af trillinger kan medføre.

Desuden vil en længerevarende adskillelse medføre, at trillingernes unikke forhold bliver ødelagt, og at de efterfølgende blot får et ’almindeligt søskendeforhold’.

Helle Birkholm-Buch kritiserer kommunens beslutningsgrundlag for at skille trillingerne.

- Hvis trillinger har vanskeligheder i forældrekontakten, så kan de i en vis grad kompensere i forhold til den kontakt, de har til hinanden. Her har vi tre børn, der er i en ekstra sårbar situation, og der vælger man at fjerne den unikke ressource, de har i form af deres særlige relation til hinanden, siger hun.

Ingen grund til adskillelse

BT har talt med flere af landets førende børnepsykologer, heriblandt John Halse, der er tidligere formand for Børns Vilkår, samt Kuno Sørensen fra Red Barnet, der alle kritiserer adskillelsen af Heidi Rasmussen trillinger.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man træffer sådan en beslutning, især fordi udgangspunktet i social- og serviceloven er, at man ikke skal adskille børn, medmindre der en rigtig god grund til det. Hvis børnene ikke har nogen handicap, så kan jeg ikke se nogen grund til, at de adskilles, andet end at man ikke vil ofre de ressourcer, der skal til for at tilbyde dem et fælles bosted, lyder det fra Kuno Sørensen.

Han mener ligesom Helle Birkholm-Buch, at adskillelsen kan få betydning for børnenes udvikling.

- I takt med, at de udvikler sig og bliver mere bevidste om deres egen identitet, familietilhørsforhold og indbyrdes søskendeforhold, så får det rigtig stor betydning, at man har udviklet sig sammen og haft det fællesforløb, som er karakteristisk, når man har søskende, siger Kuno Sørensen.

Fakta om trillingesagen

August 2012: Heidi Rasmussen føder trillinger, der er undfanget ved kunstig befrugtning med en ukendt donor.

September 2012: Både før og efter fødslen får hun flere gange afslag fra Kalundborg Kommune om hjælp til at passe børnene.

Oktober 2013: Kommunen anbringer Heidi og trillingerne på Bagsværd Observationshjem, da Heidi ikke vurderes til selv at kunne stimulere dem nok.

April 2014: Trillingerne bliver tvangsfjernet og fordelt hos tre forskellige plejefamilier.

Tvangsfjernelsen og adskillelsen af trillingerne er indklaget for Ankestyrelsen som en hastesag, men styrelsen har endnu ikke behandlet sagen.