Sild, snaps og en svada mod chefen!

Nej vel!?

Vil du undgå at møde op på job mandag morgen og have svært ved at se chefen i øjnene, så tænk dig om, inden du løsner slipset, knapper øllen op og lader tungen få frit løb fredag aften til den årlige julefrokost.

Julefrokoster er lige så indgroet en del af det danske arbejdsmarked, som overenskomster og trepartsforhandlinger. Og med god grund. Det er et kærkomment pusterum i en hektisk hverdag og en mulighed for at mødes med kolleger og chefer i afslappede og uformelle rammer.

Men pas på!

Vil du undgå en pinlig episode ved bordet, i baren eller kopirummet og moralske tømmermænd over for både konen derhjemme og chefen i glasburet, så følg et par enkle - men meget effektive - råd.

I HK/Privat har de mange års erfaring med at rådgive både medarbejdere og ledere før og efter julefrokoster. Her råder miljøkonsulent i HK/Privat, Svend-Erik Hermansen, medarbejdere til at tænke sig godt om, inden festen begynder. 

- Hvor ubehageligt det end lyder, så skal man lade være med at drikke for meget. Det er ikke det samme, som at man ikke skal drikke et par juleøl og et par snapse, men man skal tænke sig om, siger han.

Hvert år henvender mange medlemmer sig med problemer og konflikter, som er opstået i kølvandet på en lidt for lystig julefrokost.

- Langt de fleste skandaler og ubehagelige ting skyldes for mange genstande. Jeg ved, det måske lyder lidt frelst, men alle har det sjovest, når ingen er alt for berusede, tilføjer Svend-Erik Hermansen.

For at julefrokosten kan blive en rar oplevelse for alle, stiller det ifølge Hermansen især krav til chefen.

- Vi er alle sammen rollemodeller, men især lederne på alle niveauer har et særligt ansvar for at julefrokosten går godt, både for dem selv og for deres omgivelser. Det er alles ansvar, men det er stadig ledelsens ret og pligt at lede og fordele arbejdet – og julefrokosten er en del af jobbet og af arbejdspladsen – det er ikke en privat fest, siger Svend-Erik Hermansen.

Hold mobilen i lommen

I de senere år er et nyt julefrokostproblem dukket op: Nemlig afslørende fotos af berusede kolleger og chefer på Facebook. Det kan give problemer bagefter, og derfor råder HK/Privat simpelthen til, at du beholder mobilen i lommen.

- I festens hede er det måske sjovt at tage billeder af kyssende kolleger eller en fuld chef og derefter lægge billederne på Facebook. Det er så nemt med en smartphone, men det kan gå grueligt galt og ende med en fyring bagefter, siger Svend-Erik Hermansen.

Chefen må ikke kysse

Hvor julefrokosten er et eftertragtet frirum for medarbejderne, forholder det sig helt anderledes med chefen. Han er nemlig stadig på arbejde, lyder det fra chefkonsulent i firmaet Mannaz, Jacob Theilgaard. Derfor gælder der også helt andre regler for chefen, når julefesten ruller.

- Julefrokosten er en særlig udfordring for chefen, fordi festen er et frirum, og samtidig er det ikke et frirum alligevel. Det er en både offentlig og privat begivenhed, hvor man både skal give sig selv fri og samtidig skal man være lidt på arbejde, siger han og gør det helt klart for festlystne chefer:

- Som chef må du ikke bare gi' los, som du kan gøre til en privat fest.

For at være sikker på, at festen bliver en glad begivenhed og ikke en pinlig affære opfordrer Jacob Theilgaard chefen til at forberede sig, før han eller hun går til julefrokost.

- Sørg for at være forberedt og ha' en god udgangsstrategi. Du skal ikke gå først, men du må heller ikke gå sidst. Du skal drikke, men du må ikke bliver fuld og fordrukken, siger han og råder i det hele taget chefen til på forhånd at udtænke nogle ufarlige emner, som han kan dreje samtalen ind på, hvis snakken pludselig bliver for jobrelateret og medarbejderne begynder at kritisere dig. 

- Ellers risikerer du at få sagt noget, du ikke mener eller ikke kan holde.

Hvis du ikke når at gå, før medarbejderne får for meget inden for vesten, skal du hjælpe dem, der bliver meget fulde, men...

- Som chef skal du kun skride ind, hvis der ikke er andre, der gør det. Men prøv at undgå det, for du skal kunne se medarbejdere i øjnene bagefter, siger Jacob Theilgaard.

Så julefrokosten stiller store krav til chefen, men først og fremmest er der én ting, han eller hun for enhver pris skal undgå:

- Det værste en chef kan gøre, er at befamle én medarbejder eller indlede en affære med én åbenlyst, det er nok den største synd, siger Theilgaard.

Hvis det alligevel går galt på den ene eller anden måde, er der kun én ting at gøre: Tag sagen op og sig undskyld!

- Så må du gå bodsgang og sige undskyld. Tag tyren ved hornene og gå ind i situationen.

- Hvis dine medarbejder ikke kan li' dig, vil det blive brugt imod dig. Har du befamlet én, må du hive vedkommende til side og sige undskyld. Har du været grov over for én, må du inddrage vedkommende og eventuelle vidner til episoden. Rygterne vil altid være der, men du må prøve at imødegå dem ved at sige undskyld de relevante steder.

- Det samme gælder, hvis en medarbejder har overfuset dig. Du kan ikke lave en 'duck and cover', for så bliver det bare endnu mere betændt, lyder det fra chefkonsulenten. 

Gode råd til medarbejderen

* Julefrokosten er ikke en privat fest, så lad være med at drikke for meget

* Behandl andre, som du gerne selv vil behandles

* Folks personlige grænser er forskellige – det gælder også under juleløjerne

* Snak også om noget andet end dagligdagen på arbejdspladsen

* Brug ikke julefrokosten til at fortælle chefen eller kollegerne 'din ærlige mening' om dem

* Hvis du går over stregen og dummer dig: Få sagen ud af verden mandag morgen

Gode råd til chefen

* Vær klar over, at julefrokosten er en blanding af noget socialt og noget professionelt og find ud af, hvordan du vil håndtere det

* Læg en strategi for, hvornår du vil gå, og hvordan du kommer væk (Du skal ikke gå som den første, men du må heller ikke blive for længe)

* Du skal drikke lidt, men absolut ikke for meget - og for alt i verden må du ikke drikke dig fuld

* Kommer du galt af sted, så find ud af, hvordan du vil tackle det og sig undskyld!

Kilde: HK/Privat og Mannez