Regeringens nyoprettede teltlejre for asylansøgere bliver en bekostelig affære for de danske skatteydere.

Det er en dyr fornøjelse, at indkvartere asylansøgere i telte midt om vinteren. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen. For at helårscampisterne i regeringens nyoprettede teltlejre ikke skal dø af kulde, bliver der pustet varm luft ind under de tynde teltduge, og det udløser en varmeregning, der ville give de fleste husejere panikanfald.

Beredskabsstyrelsen oplyser i en mail til BT, at det lige nu koster 165 kroner i døgnet af opvarme hver af de 25 ti-personers telte, der er opstillede til asylansøgere i Thisted. Hertil kommer et ukendt beløb til el og vand. Sammenlagt lyder varmeregningen for hele teltlejren på 123.750 kroner per måned. Hvis temperaturerne falder, stiger prisen.

Til sammenligning koster det 16.150 kr. om året at opvarme et gennemsnitligt parcelhus med et nyt naturgasfyr.

Beredskabsstyrelsen oplyser derudover, at der er brugt 5.000 mandetimer på at opstille teltlejren i Thisted. Beregnet ud fra en gennemsnitlig timeløn på 214 kroner betyder det, at selve opstillingen af lejren har kostet 1.070.000 kroner.

I lejren er der en døgnbemanding bestående af ansatte fra Udlændingestyrelsen og Thisted Kommune. Herudover stiller Beredskabsstyrelsen med to personer, der er til stede i døgndrift. Deres job er at fungere som brandvagt og vicevært for teltene. Det koster 300.000 kroner om måneden.

Fyrer for gråspurvene

Generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl vurderer, at prisen på teltlejren ligger højt i forhold til, hvad det vil koste at indkvarterer flygtninge i huse med fire vægge og et tag.

»Det lyder som mange penge at bruge på at indkvartere ganske få asylansøgere, og det understreger, at teltejrene er ren symbolpolitik. Kroner og ører er helt lige ligegyldige i denne sammenhæng. Man fyrer jo for gråspurvene,« siger Anders Ladekarl.

Han mener ikke der findes en mangel på indkvarteringsmuligheder, der retfærdiggører oprettelsen af teltlejre til asylansøgere.

»Vi er af den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at bruge telte i Danmark, for der er både sygehuse og skoler, der står tomme og er bedre egnet som tag over hovedet. Når regeringen opretter de her teltlejre må det være for at sende et signal om, at Danmark ikke er et godt sted at søge asyl. Det er i hvert fald ikke for at spare på energien,« siger Anders Ladekarl.

De 25 telte der er sat op i Thisted var nogle Beredskabsstyrelsen havde i forvejen. De har kostet ca. 45.000 kr. per styk.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet meddelte i dag i en pressemeddelse, at der efter nytår bliver oprettet fire nye teltlejre. To i Næstved, en i Herning og en i Haderslev. I alt vil de nye lejre kunne rumme omkring 1200 personer, herunder også familier med børn.

En meget presset situation

Kontorchef i Udlændingestyrelsen, Thomas Mortensen, skriver i en mail til BT, at oprettelsen af teltlejre skyldes, at Danmark står i en situation, hvor der er akut mangel på steder at indkvartere flygtninge:

»Vi står i en meget presset situation, hvor vi skal finde op til 4.000 nye pladser til asylansøgere alene her i december måned. Det er ikke muligt her og nu at pege på bygninger, hvor der til sammen og inden jul vil kunne skabes det antal. Alle ordinære pladser og alm. midlertidige pladser er allerede i brug. Derfor er vi også taknemmelige for Beredskabsstyrelsens hjælp både med hensyn til brug af eksisterende bygninger, opstilling af pavilloner og anvendelse af telte. Alle med kendskab til større offentlige bygninger må meget gerne melde ind til os. Budskabet er derfor, at vi trækker på alle ressourcer og muligheder for at kunne følge op – vi har ikke noget valg. Derfor er det også nødvendigt med nye teltlejre til januar, og andre kreative løsninger kan komme på tale,« skriver han i en udtalelse til BT.

Den samlede pris for at huse en asylansøger blev sidste år opgjort til 215.042 kroner og samlet blev der sidste år bevilget halvanden mia. kr. til asylområdet. Der foreligger ingen officielle tal på, hvor meget myndighederne forventer, at det store asylpres der har været i 2015 kommer til at koste Danmark.