I mange uger har B.T. forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til de forhold, som artikelserien #Voldtaget om voldtægter i Danmark har afdækket.

Det har dog ikke - siden første henvendelse 15. maj i år - været muligt at få Søren Pape Poulsen i tale.

Artikelserien har blandt andet beskæftiget sig med overrepræsentation af indvandrere og efterkommere, pædofilisager, straflængder, hjælp til ofre og kortlagt samtlige voldtægtsdomme over en periode på 16 måneder.

Så sent som onsdag 11. juli rettede B.T. henvendelse til Justitsministeriet for at få en kommentar fra justitsministeren til tre voldtægtsofres fortællinger og ønsker til forbedringer på voldtægtsområdet. Her blev det oplyst, at justitsministeren er i udlandet og ikke tilgængelig til interview.

Hvorfor skjuler Pape sig?

B.T. har talt med en række retsordførere på tværs af folketingssalen, der er meget kritiske over for justitsministerens fravær, omend de fleste ikke er overraskede.

»Jeg forstår ikke, hvorfor Pape skjuler sig. Der er kritiske spørgsmål, som han bør svare på. Og det ville klæde ham ikke at skjule sig. Træd frem, Pape, og svar på de spørgsmål,« siger Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov, der har opbakning fra flere politiske partier.

»Justitsministeren skal stille op til interview - det skal han i alle relevante spørgsmål - og det er et velkendt problem, at han sjældent stiller op til interview, så min opfordring er bare at blive ved,« siger Alternativets retsordfører, Josephine Fock.

»Justitsministeren skal tage det her meget alvorligt og udtale sig i sagen. Der er tale om kvinder, som har været udsat for en voldsom forbrydelse,« siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

»Pape bør stille op«

Søren Pape Poulsen har i et enkelt tilfælde sendt et skriftligt, generelt e-mail-svar på B.T.s mange spørgsmål og forespørgsler. Men det er heller ikke okay, mener regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, der også kritiserer Søren Pape Poulsens fravær - ikke bare i B.T.s, men også i mange andre avisers spalter.

»Politikere og ministre generelt bør stille op til interview - ikke til alt, men i vigtige sager som det her. Og i mine øjne er det aldrig okay at svare via eksempelvis e-mail eller sms, for der skal være mulighed for at stille spørgsmål til de svar, politikere giver. Vores demokrati lever af, at politikerne også får svære spørgsmål,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofoed Poulsen, og uddyber kort:

»Pape bør stille op til interview.«

I kølvandet på #Voldtaget har såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti været ude at sige, at de ønsker at se nærmere på voldtægtsområdet. Dansk Folkeparti ønsker at se nærmere på den voldtægtspakke, som blev vedtaget i 2017, mens Socialdemokratiet ønsker en ’total kulegravning’ af voldtægtsområdet, fortæller Morten Bødskov.

Herunder kan du se B.T.s interaktive kort over voldtægtsdomme i Danmark mellem januar 2016 og maj 2017. Du kan navigere rundt i kortet og læse om de forskellige sager.