Advarsel: Videoen viser stærke billeder, som nogle måske vil finde stødende. Billederne indgår i en debat om dyrs velfærd.

Hvis du gik og troede, at Danmark er et af de lande med verdens bestemt dyrevelfærd, så kan du god tro om igen. Sådan lyder budskabet i videoen 'Mød Dit Kød', som dyrevelfærdsorganisationen Anima delte på deres Facebook-side onsdag. Videoen møder imidlertid kritik, for det er ikke alle klip, der stammer fra Danmark.

Videoen er klippet sammen af forskellige optagelser, der blandt andet viser, hvordan grise og kyllinger bliver behandlet fra fødsel og indtil slagtning. Ind over klippene fortæller en mandestemme, hvordan de generelle forhold for landbrugsdyrene i Danmark, ifølge Anima er.

Man ser i videoen, hvordan dyr bliver bedøvet med gas og strøm, når de skal slagtes. Man ser grise blive sænket ned i et gaskammer, tyrekalve blive aflivet og kyllinger, der ikke kan stå på deres ben.

Videoen er på under et døgn blevet delt over 7.000 gange og set næsten 400.000 gange.

Ikke et retvisende billede

Det er dog på Animas hjemmeside, at man kan læse, hvilke optagelser der stammer fra Danmark, og hvilke der ikke gør. Nogle af klippene stammer eksempelvis fra Finland eller Australien.

Netop de udenlandske klip er et af de primære kritikpunkter fra Per Olsen, der er områdechef for Team Veterinær i erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer.

»Jeg mener ikke, at videoen giver et retvisende billede af den danske produktion. Mange af billederne i videoen er taget fra udlandet, og de ord, der er lagt over billederne er i flere tilfælde faktuelt forkerte. Danmark er blandt de lande i verden der har den højeste dyrevelfærd og er underlagt den strammeste kontrol fra myndighederne. Derudover har vi en meget tæt overvågning over slagtninger netop for at sikre, at det foregår uden smerter for dyrene,« siger områdechef i Landbrug & Fødevarer, Per Olsen til BT.

Noget fundamentalt galt i Danmark

I Anima har man har ikke meget til overs for Per Olsens kritik af videoen. De står fast på, at den skildre den virkelighed, som landbrugsdyrene dagligt oplever i Danmark.

»De udenlandske klip i videoen har vi taget med, fordi Landbrug og Fødevarer ikke ville give os adgang til identiske, danske klip, som vi havde fundet. Det, man ser i filmen, foregår hver dag i Danmark, størstedelen af tingene er lovlige. Det tyder på, at der er noget fundamentalt galt med den måde, vi behandler dyr på,« siger Animas direktør, Joh Vinding, til BT.

På Animas Facebook-status udtrykker flere brugere efter at have set videoen deres enorme utilfredshed med den danske dyrevelfærd, og det lader til, at flere allerede har valgt at droppe kødet på grund af videoen. Blandt andet skriver Hanne Hende følgende:

'Sidder og græder over den behandling vores dyr får. Det er slut med kød nu, har lige bestilt Grøn Inspiration (red. Animas eget magasin)'.

Du kan se hele Facebook-opslaget her.