Hos familien Mitchell er de altid på vagt. Moderen Lisa Mitchell og hendes to døtre lider af den sjældne sygdom Langt QT-syndrom, og lyden fra et vækkeur eller en mobiltelefon, der ringer, kan koste dem alle livet.

Hvis 28-årige Lisa Mitchell bliver forskrækket eller oprevet, risikerer hun at få hjertestop. Hun lider nemlig af sygdommen Langt QT-syndrom.

Sygdommen er arvelig og menes at være årsag til Lisa Michells bedstefars død. Han blev kendt som ’manden der døde af grin’, da han fik hjertestop, mens han så en komedieserie i fjernsynet.

Nu har den britiske mor til to opdaget, at hendes to døtre, Ellie på syv år og Amelia på fire år, også lider af hjertesygdommen. Det betyder, at de to små piger kan dø af noget så simpelt som en uventet lyd eller et grineanfald. Det skriver Daily Mail.

»Alt kan udløse hjertestop - en mobil eller et vækkeur, der ringer. Den slags Langt QT-syndrom, jeg har, bliver ofte udløst af følelser - så selv det at grine, kan udløse det. Det var et frygteligt chok, da jeg fandt ud af, jeg havde det,« siger Lisa Mitchell til Daily Star.

Sygdommen dræner Lisa for energi

Lisa Mitchell opdagede først, at hun led af den sjældne sygdom, da hun for fire år siden fik et hjerteanfald.

Efter at hun og hendes to døtre fik diagnosen, kiggede lægerne nærmere på Lisa Mitchells familiehistorie. Det vidste sig, at hendes bedstefar ikke var den eneste, som var død af et pludseligt hjertestop. Også andre familiemedlemmer - heriblandt hendes fætter - var døde at hjerteanfald.

Lisa Mitchell forsøger at leve et så normalt liv som muligt sammen med sine to døtre, men visheden om, at selv den mindste forskrækkelse kan koste dem alle livet, gør det svært.

Den 28-årige mor tager betablokkere for at nedsætte hjertets rytme, men medicinen gør hende sløv og udmattet. Derfor kan det være svært for hende at overskue dagene, men hun gør sit bedste for at hjælpe sine to døtre.

Lisa Mitchell har efter diagnosticeringen fået hjælp fra den britiske hjerteforening British Heart Foundation (BHF), og det har ifølge moderen selv været altafgørende. Til Daily Star fortæller hun, at hun ikke ved, hvordan hun skulle have klaret sig uden hjælp fra BHF

Fakta om Langt QT-syndrom

Ifølge Sundhed.dk lider mellem 500 og 5000 danskere af Langt QT-syndrom.

Sygdommen findes i to former; en arvelig form og en erhvervet form, som ofte ses som bivirkning til for eksempel nervemedicin og antibiotika.

Sygdommen kan medføre anfald med hurtig hjerterytme, som udløses af adrenalinsus som følge af eksempelvis chok eller oprevne tilstande.

Symptomerne er besvimelser, og i værste tilfælde kan det føre til hjertestop og død. Det oplyser Hjerteforeningen.dk.

Behandling af den arvelige form sker med betablokkere, hvilket er en effektiv behandling. Er Langt QT-syndrom derimod udløst af medicin, behandles det som oftest ved at stoppe den medicin, som har udløst anfaldet.