B.T. kårer: Danske film har stor succes i disse år. Her er de 10 største stjerner på det hvide lærred netop nu.

Det er blevet en stående joke, at der kun findes 10 skuespillere i Danmark – det er i hvert fald de samme 10, man altid ser. Vi indrømmer tendensen til genganger-parade, men en del af forklaringen er, at det koster svimlende summer at lave film, og den bedste måde at få dem finansieret på er ved at have kendte ansigter på plakaten. Og hvad gør det egentlig, når de mest eksponerede tit er de bedste – og dem, vi gerne står i kø for at se?

Et kig på årets film afslører dog en betydelig bredde. Da der samtidig produceres film i en lind strøm, er der nemt plads til at flashe nye talentfulde skuespillere – og deres tid skal nok komme. B.T. kårer her de 10 sværvægtere på det hvide lærred – foruden et par stjerner på spring og et par fusere.

Scroll ned for at se hele listen!

1. Mads Mikkelsen
Nærmest synonym med det vilde goldrush i dansk film, selv om han er gået i en stor bue uden om dogme-bølgen. Mikkelsen har med stor kløgt brilleret i brede komedier og mainstream-drama til masserne. Mest markant rollen som Bond-skurken Le Chiffre i ’Casino Royale’. Den sendte ham med supersonisk fart ind i afdelingen for forgyldte checks, så han i dag er Danmarks bedste bud på internationalt glamour. Den 42-årige københavner er en indædt fighter, der hader at tabe - også i poker! Mega ambitiøs, sindssygt disciplineret, myreflittig og fra naturens hånd udstyret med et magisk og nærmest overjordisk lækkert look, der gør mænd afmægtige og kvinder overstadige. Svær at stange fra 1. pladsen.

2.Trine Dyrholm
Den mest komplette og interessante kvindelige skuespiller i sin generation – ganske enkelt i en kaliber for sig. Den 36-årige, lyslokkede bombe forener flerdimensionel farlighed med både sexet og sensuel sårbarhed. En seismografisk sans for stemningsskift får hende til at vibrere med en chokerende autentisk nøgenhed. Og så kan hun smile, så man bliver øm over det hele. Trine Dyrholm har ægte diva-kvaliteter og skal bare ses - hver gang!

3. Jesper Christensen
Listens oldermand og en sjælden årgangs-Barolo, men langt fra trykket af alderen. Manden er gået fra god til stinkende god, og med sine mejslede furer i fjæset, latent oprør i temperamentet, durkdrevent underspil og et repertoire af attituder, der kan være hæsligere end hullede sokker, er han stenstøtten i enhver produktion. Og nu Mr. White for anden gang i den nye Bond-film! Holder sikkert de fyrige hingste fra bronze-pladsen.

4. Nikolaj Lie Kaas
En skuespiller i rivende udvikling og premiereklar til august i den nye thriller ’Kandidaten’. Kaas har allerede været ude i de fleste hjørner, og hvad enten han spiller kejtet, sinke, sjov, såret eller simple man, gør han det med enorm overbevisning og sikker solidaritet med sine karakterer. Rygtet siger, at han pt. indspiller i Rom i Dan Browns ’Engle og dæmoner’. En klar og urokkelig fjerdeplads.

5.Thure Lindhardt
Efter rollen som den rødhårede skarpskytte i ’Flammen & Citronen’ må al tvivl om den 33-årige wonderboys værd være ryddet af vejen. Hvad enten han pløkker nazister, pumper narko, er trækkerdreng eller autist, er uskylden det våben, der gør hans spil så forførende. Han har et cv, der siger spar fem, og når han for alvor tager skridtet fra ung mand til moden ditto, er han på en lige motorvej mod en topplacering.

6. Anders W. Berthelsen
Ekstremt seriøs og hårdtarbejdende, komplet ukrukket og besjælet med en jordbunden charme er 38-årige Berthelsen tidens mest eksponerede og driftssikre stjerne. Bærende roller i syv film på to år – plus teater og det løse – skærer hans status ud i pap. Sikker i Top 10, men når han alligevel ikke scorer højere, er det fordi, han næsten er for rundhåndet med sit talent. Det er nemlig ind imellem svært at abstrahere fra, at han netop er … Anders W. Berthelsen.

7. Paprika Steen
Stærk, sårbar, slagfærdig, syret og selvbevidst – suveræn i både komedie og karakterroller. Når Paprika Steen slipper sin nervebetonede fandenivoldskhed løs, er hun på højde med de største, og med et spansk-kursus ville hun være guf for Almodóvar. Hun er svær at få nok af, og talentet tilsiger, at hun burde spille noget mere og instruere noget mindre. Det vil uden tvivl skyde hende op på listen.

8. Sidse Babett Knudsen
Valkyrie, rappenskralde og fænomenal furie. Dårende dejlig og med en latter, der skræller biler. Sidse Babett behersker det meste: Den skøre mor i børnefilm, den moderne komedie-heks og den labile førsteelsker i den mere seriøse ende af skalaen. Placeringen som 8’er synes i underkanten, men feltet er jernhårdt, og der skal stadig knokles.

9. Kim Bodnia


Efter nogle år i hængekøjen har far meldt sig effektivt ind i kampen igen. Gudskelov, for Kim Bodnia klæder en hvilken som helst film. Med en krop, der både kan kramme og kvæle, og et fjæs, der går fra rustent og rustikt til rart og rørende, er han indbegrebet af troværdighed – ham, der åbner, når du banker på hos naboen. Han tager 9. pladsen, men mere speed på oktantælleren vil bringe ham højere op.

10. Iben Hjejle


Hun hører til i cremen, men er i denne omgang klassens benjamin, fordi der er for langt fra Las Vegas og Anna Pihl til true fame. Iben Hjejle har, når hun er bedst, en uhyrlig presence på lærredet. Et overskud af naturlighed, hvad enten hun forener polerne bitch og beauty eller smelter indlandsis med sin Colgate-skurede tandrække. Mon ikke der er dømt comeback med hovedrollen i ’Flygtningen’?

Bobler:


Stine Stengade Har ofte været lige ved og næsten, men har været hæmmet af stereotyp casting som enten dukkebarn eller svimlende skønhed. Hun rummer mere, det ved vi fra teatret. Ser ud til at smide spændetrøjen i år.Laura Christensen Det ligger i kortene, at det 24-årige talent står over for sit gennembrud. Debuterede som 10-årig og brændte sig for alvor ind på nethinden i den flænsede ’Råzone’. Men oppe imod hurtige hopper på hitlisten.

Skuffejern:


Ulrich Thomsen Bortset fra et par letvægtskomedier har fynboen med det seje stoneface de senere år mest lavet udenlandske film, vi aldrig får at se. Med den form for karisma er det lige i underkanten at byde en dedikeret fanskare!Signe Egholm Olsen Ganske uforskyldt er det unge stortalent lagt i skuffen. Efter superspil som pusherfrau i ’Nordkraft’ er chillummen gået ud. Hvorfor smider filmfolket guld på gaden? Den kvinde skal stopfodres med roller!