Den beige farve på plaster er for lyst og anklages derfor for racisme i et radioindslag i Sveriges Radio, skriver Friatider.se.

Det seneste års tid har vores svenske naboer flere gange fået racisme galt i halsen. Først skulle Astrid Lindgrens børnehistorie om Pippi Langstrømpe laves om, da man ikke syntes, det var på sin plads at bruge ordet 'negerkongen' ligesom gardinerne i forlystelsesparken 'Astrid Lindgrens Verden' tog gamle gardiner ned, hvor to sorte børn viftede med palmeblade.

Dernæst skulle 4.000 fuglenavne ændres, da man mente, de var krænkede af den ene eller anden karakter. Men det stopper ikke her. Nu skal det være muligt at købe mørke plaster hinsidan, da lyse beige plaster er for krænkende.

Det mener i hvert fald den venstreorienterede svensker Paula Dahlberg, der er adopteret fra Colombia. På hendes blog gør hun opmærksom på det, vi kender som 'hverdagsracisme'. Derfor var hun inviteret til at deltage i et radioindslag på P1 i Sveriges Radio. Her var også Eva Fernvall, kommunikationschef for Apoteket, der er Sveriges pendant til Apoteket i Danmark.

»Oftest forsøger jeg at finde gennemsigtigt plaster, der er lidt mere diskrete, fordi der ikke findes plaster i min hudfarve,« siger Paula Dahlberg til Sveriges Radio.

Hos Apoteket tager man imod kritikken og lægger sig fladt ned.

»Det er uheldigvis lidt pinligt, at vi ikke har tænkt på det selv,« siger Eva Fernvall, kommunikationschef på Apoteket.

Eva Fernvall lover, at Apoteket nu vil forsøge at finde frem til en leverandør, der kan levere mørkt plaster.

Paula Dahlberg giver det hun kalder for 'hvidhedsnormen' skylden for racistisk plaster.

»Det er jo del af det man kalder hvidhedsnormen, at hvide individer er det som er normen, det er indlysende.«