Sydsudan er blevet verdens nyeste land. Udviklingsministeren mener, at Danmark har interesse i at hjælpe det.

Danmark har også en interesse i, at verdens nyeste land, Sydsudan, overlever som en stat.

Det mener udviklings- og integrationsminister Søren Pind (V) som er i landet for at deltage i festlighederne i forbindelse med, at Republikken Sydsudan lørdag tog

Det sidste skridt i dets løsrivelse og erklærede selvstændighed ved en stor ceremoni i hovedstaden Juba.

- Da Sudans flag gik ned, og Sydsudans flag gik op, og man så, hvor glade folk blev ... det er ikke en hverdagsoplevelse, siger Søren Pind og fortsætter:

- Men det bliver en hård tid for dem. Det er et af verdens allerfattigste lande, og det starter i virkeligheden op som et etpartistat, hvor rigtig mange har ønsket det anderledes, men ikke har fået deres vilje.

Samtidig er der en såkaldt overgangsforfatning uden nogen dato for, hvornår der skal udskrives nyvalg. Så man har allerede fra begyndelsen gjort det ret svært.

Udviklingsministeren understreger dog, at han i hvert fald vil gøre, hvad han kan for, at det skal lykkes. Danmark giver i år 200 millioner kroner i bistand til det nye land, og 400 millioner kroner til næste år.

- Det har vi gjort af to årsager. Selvfølgelig fordi, at det er et af verdens fattigste lande. Men også fordi vi så i Somalia, hvad der kan ske, når et land bryder sammen, i form af store flygtningestrømme og terrorisme. Derfor er det også vigtigt, at vi understøtter en positiv udvikling i landet, siger Søren Pind.

Mange iagttagere frygter da også, at dagen blot markerer begyndelsen på en ny periode med usikkerhed og flere konflikter mellem to svage stater.

Stridigheder om grænsen og konflikter omkring olieindtægter skaber store spændinger mellem det muslimske nord -og det overvejende kristne syd.

Sydsudans uafhængighed kommer præcis seks måneder efter en folkeafstemning om løsrivelsen fra den nordlige del af Sudan.

/ritzau/