Lyt til artiklen

Det er 25 år siden, en kategori-5 orkan sidst ramte USA. Orkanen Irma kan blive den fjerde orkan af den størrelse nogensinde, der slår ind over landet.

Orkanen Irma tog tirsdag til i styrke over Atlanterhavet, så det nu er en monsterstorm med en vindhastighed på godt 300 km/t og vindstød helt oppe på omkring 350 km/t.

Kun én anden orkan over Atlanterhavet er registreret med større vindstød, og det er Allen fra 1980, skriver USA Today.

Irma er blevet en såkaldt kategori-5 orkan, hvilket er den voldsomste orkan på skalaen. Det er 25 år siden, en så voldsom storm sidst har ramt USA, og kun tre kategori-5 orkaner har nogensinde ramt landet. Det skete i 1992 med orkanen Andrew, i 1969 med orkanen Camille og i 1935 med en unavngiven orkan.

Irma ventes at hærge øer i det nordlige Caribien og muligvis ramme USA i weekenden eller i starten af næste uge. Som det ser ud lige nu, ventes den dog at miste noget af sin kraft, inden den når USA, så den bliver nedskaleret til en kategori-4 orkan. Om den forventning holder, vil de næste dage vise.

På øer i Caribien er der lavet sidste øjebliks forberedelser, inden orkanen ser ud til at ramme først Leeward Islands onsdag og herefter Puerto Rico og Den Dominikanske Republik torsdag og fredag og Cuba lørdag, skriver BBC.

Der er blevet delt vand ud, folk er blevet evakueret fra højrisikoområder, og myndighederne har opfordret folk til at søge ly.

I USA er der beordret evakuering af Key West-området i Florida onsdag morgen, og den internationale lufthavn standser alle flyvninger onsdag aften. Her ventes Irma at ramme søndag.

USA's præsident Donald Trump har allerede erklæret Florida, Puerto Rico og De Amerikanske Jomfruøer i undtagelsestilstand og mobiliseret katastrofehjælp i områderne.

For at få en ide om, hvor kraftige orkaner inden for de fem kategorier er, kan du herunder se en illustrativ video, som en amerikansk videnskabsjournalist har delt på Twitter.

En kategori 5-orkan vil ødelægge mange boliger. Den vil rive tage af og ødelægge mure, mens væltede træer og elmaster sandsynligvis vil resultere i strømafbrydelser i store områder, skriver USA Today.

En video i et andet tweet fra journalisten Brian L. Kahn viser Irmas forventede vej mod USA.

For at være en kategori 5-orkan skal vindhastigheden være 150 kilometer i timen eller mere. Der tages ikke højde for kraftig regn, oversvømmelse eller lufttrykket.