Den eftersøgte danske SS-officer og nazist Søren Kam er død, 93 år gammel, fremgår det af en dødsannonce i en tysk avis.

Den tidligere danske SS-officer og nazist Søren Kam er død i en alder af 93 år. Det fremgår af en dødsannonce i den tyske regionalavis Allgäuer Zeitung. Ifølge annoncen døde Kam 23. marts.

Søren Kam var officer for nazikorpset Waffen-SS under Anden Verdenskrig og skulle angiveligt have deltaget i jødeforfølgelse under krigen. Han var desuden eftersøgt af de danske myndigheder for mordet på BTs tidligere chefredaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943.
Søren Kam blev født i København 2. november 1921 og var som ung medlem af Danmarks Nationalsocialistiske Ungdom. I 1941 meldte han sig frivilligt ind i SS og blev siden officer.

I 1945 kom det frem, at Adolf Hitler havde tildelt Søren Kam Jernkorsets Ridderkors - en særlig militærorden, der uddeles i krigstid. Den danske SS-officer fik ordenen for "særlig afgørende indsats i kampen mod fjenden",  fremgår det af en artikel i Politiken fra 1945.
Efter krigen opholdt Søren Kam sig i Vesttyskland som statsløs og risikerede derfor at blive udleveret til Danmark. Han ansøgte derfor om tysk statsborgerskab, hvilket han fik i 1956, og han var bosat i Tyskland frem til sin død.

Den offentlige anklager i Tyskland indledte i 1968 en undersøgelse af mordet på Carl Henrik Clemmensen, som Søren Kam angiveligt skulle have begået med to af sine kammerater fra Waffen-SS, Jørgen Valdemar Bitsch og Flemming Helweg-Larsen. I den forbindelse medgav Søren Kam, at han havde skudt på Carl Henrik Clemmensen, men kun som en "solidarisk handling", efter at Flemming Helweg-Larsen havde dræbt ham.

Helweg-Larsen blev henrettet i 1946 i København, mens den tyske anklagemyndighed valgte at henlægge sagen mod Kam i 1971 på grund af manglende beviser.

Siden da var Søren Kam stadig eftersøgt af de danske myndigheder, og Danmark har flere gange forsøgt at få ham udleveret af Tyskland. 10. december 2004 blev han varetægtsfængslet in absentia af Retten i Lyngby for mordet på Carl Henrik Clemmensen. Kam hævdede selv, at han var uskyldig, men nægtede at deltage i en retssag i Danmark.

Tyskland havde gentagne gange nægtet at udlevere Søren Kam til retsforfølgelse i Danmark, og senest i 2007 afviste landsretten i München en udlevering trods en officiel anmodning fra Justitsministeriet. Ifølge den tyske landsret var Carl Henrik Clemmensens død tale om et drab og ikke et overlagt mord, og derfor var sagen forældet.

1. april 2014 rangerede Søren Kam som nummer fem på Simon Wiesenthal Centrets liste over de mest eftersøgte nazister. Centret dokumenterer jødernes historie og offentliggør lister over de mest eftersøgte nazistiske krigsforbrydere.

I 2004 medvirkede Kam i dokumentarfilmen "Min morfars moder" lavet af filminstruktøren Søren Fauli, der er Carl Henrik Clemmensens barnebarn.

Af dødsannoncen i Allgäuer Zeitung fremgår det også, at Søren Kams kone, Eleonore Kam, døde blot to uger før sin mand, 7. marts. Parret boede i byen Kempten tæt på grænsen til Østrig.