Et israelsk luftangreb ramte fredag aften Gazastriben og sårede ti mennesker. Det siger en palæstinensisk sikkerhedskilde til nyhedsbureauet AFP.

Nyhedsbureauet DPA oplyser, at mindst 760 personer er såret, og 261 af de sårede er ramt af skud.

Angrebet kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, onsdag aften meddelte sin beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Den beslutning fik FN’s særlige udsendte til Mellemøsten til at frygte, at volden i Mellemøsten ville eskalere, og den bekymring deler professor i global og transnational historie ved Roskilde Universitet.

»Der er stor grund til stor bekymring, mener jeg. Donald Trumps beslutning skaber en ny, usikker og uholdbar situation i Mellemøsten, hvor befolkningerne vil gøre oprør mod den amerikanske beslutning. Det vil skabe oprør i den palæstinensiske befolkning og i den arabiske befolkning i det hele taget,« siger Jakob Egholm Feldt, der er ekspert i Israel-Palæstina-konflikten.

Professoren lægger især vægt på, at der allerede i Libanon og i Jordan har været opstand og demonstrationer mod den amerikanske præsidents valg om at anerkende Jerusalem som hovedstad i Israel.

»Det er en kynisk handling fra Donald Trump, og med udmeldingen signalerer han sin Trump’ske adfærd, nemlig at han kan være fuldstændig ligeglad og ikke behøver tage hensyn til nogle andre. Selvom de mellemøstlige statsledere vil beklage sig over den amerikanske beslutning, vil de ikke gøre oprør, fordi de er alt for afhængige af USA militært, økonomisk og sikkerhedsmæssigt,« siger Jakob Egholm Feldt.

FN’s særlige Mellemøst-udsending, Nickolay Mladenov udtrykte i går sin bekymring på et hasteindkaldt møde i FN’s Sikkerhedsråd.

»Jeg er særligt bekymret for den potentielle risiko for en voldelig optrapning. Der er en alvorlig risiko for, at vi vil se en række af ensidige handlinger, der kun kan skubbe os længere væk fra at nå vores fælles mål om fred,« siger Mladenov.

Mindst én palæstinensisk demonstrant er dræbt under det, som palæstinenserne kalder "vredens dag", og mange lande har udtrykt modstand mod Donald Trumps enegang i det følsomme spørgsmål.

Også i København var der fredag demonstrationer foran den amerikanske ambassade. Omkring 500 dansk-palæstinensere var mødt op med vreden vendt mod Trump:

»Vi er her i dag, fordi vi føler os uretfærdigt behandlet. Når USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, er det ikke ens betydende med, at den er det. Vi er vrede og kede af det. Og vi kan ikke gøre andet end at vise det,« siger Esra Aric til DR Nyheder.

Ifølge Nyhedsbureauet AFP har et raket affyret fra Gazastriben ramt en israelsk by. Oplysningerne kommer fra den israelske hær, oplyser nyhedsbureauet.