B.T. i Paris: På trods af tåregas, vandkanoner og over hundrede kvæstede ved sidste weekends demonstrationer, er bevægelsen ‘De gule veste’ motiveret til at fortsætte optøjerne lørdag.

»Hemmeligheden er, at vold virker. Regeringen er dag til dag, nogle gange time for time, blevet nødt til at gå tilbage på nogle af de ting, de har annonceret, fordi demonstrationerne har været så voldsomme,« siger lektor ved Sorbonne Matthias Dressler-Bredsdorff.

Sidste weekend blev området ved den berømte boulevard Champs-Élysées forvandlet til noget nær en borgerkrigszone, da omkring 10.000 mennesker i gule veste demonstrerede mod regeringens forhøjede afgifter på benzin og diesel.

Det var tredje weekend i træk, at ‘De gule veste’ indkaldte til demonstrationer, og med bannere, blokader og brosten endte det i voldsomme uroligheder, hvor over 400 blev anholdt og 133 blev såret i Paris.

Matthias Dressler-Bredsdorff arbejder som skribent og lektor ved det franske universitet Sorbonne og har boet i Paris i fire år.
Matthias Dressler-Bredsdorff arbejder som skribent og lektor ved det franske universitet Sorbonne og har boet i Paris i fire år.
Vis mere

I den forbindelse meddelte præsident Emmanuel Macron, at han ikke ville give efter for dem, der ønsker ødelæggelser og uro.

Sådan blev det dog alligevel, da regeringen torsdag meddelte, at afgifterne ikke bliver til noget foreløbigt.

Men det er ikke længere nok for demonstranterne, fortæller Matthias Dressler-Bredsdorff, der udover sit job på Sorbonne også har skrevet om den nuværende situation i magasinet Eftertryk:

»Det startede med et krav om, at skatten på diesel skulle fjernes, nu er der et krav om, at formueskatten skal genindføres, om at mindstelønnen skal hæves, og amerikanske teknologivirksomheder skal beskattes,« siger Matthias Dressler-Bredsdorff.

Ifølge ham er dette ikke kun demonstranternes kamp, da store dele af den franske befolkning bakker op om ‘De gule veste’:

»På trods af de ting, der skete i Paris i lørdags, så støtter folk stadig demonstranterne. Det virker til, at folk oplever, at det er den eneste måde at få ændret systemet på.«

Derfor har helt almindelige mænd og kvinder for eksempel valgt at sætte ild til biler og ødelægge butiksfacader, forklarer Matthias Dressler-Bredsdorff:

»Det er mærkevare-butikker og luksusbiler, som bliver brændt af, og hvad er de symboler på? De er symboler på det løfte, som samfundet giver: ‘hvis I bliver ved med at arbejde, så kan I få alle de her ting’«, siger han og uddyber:

»Det er gået op for folk, at det løfte er blevet brudt. De gule veste oplever, at de rige bliver rigere, og imens stagnerer købekraften for middel- og arbejderklassen.«

Søndag morgen stod udbrændte biler tilbage i gaderne i Paris, der var præget af voldsomme gadekampe lørdag aften. Geoffroy Van Der Hasselt/Ritzau Scanpix
Søndag morgen stod udbrændte biler tilbage i gaderne i Paris, der var præget af voldsomme gadekampe lørdag aften. Geoffroy Van Der Hasselt/Ritzau Scanpix
Vis mere

En ny bølge af ‘omfattende vold’ forventes derfor at ramme Paris denne lørdag, og i alt 65.000 politifolk sendes på gaden over hele landet.

Matthias Dressler-Bredsdorff frygter, at situationen vil eskalere yderligere:

“Regeringen påstår, uden at fremlægge beviser, at nogle vil komme på lørdag for at dræbe. Indtil videre har politiindsatsen ikke fungeret, tværtimod virker den til at have forværret situationen, så nu lægger myndighederne op til at gå endnu hårdere til værks.”.

B.T. er i Paris og dækker demonstrationerne hele weekenden.