Lyt til artiklen

Det lyserøde skilt over forretningen »Lilas Beauty« skinner på en klynge af svært bevæbnede belgiske politibetjente.

De står vagt for enden af den vej i Bruxelles-nabolaget Schaerbeek, hvor to selvmordsbombere fra terrorangrebet i lufthavnen menes at have taget en taxa fra, tidligt tirsdag morgen og kørt sprængstoffer ind i afgangshallen forklædt som bagage.

En tredje mand er blevet set på overvågningsbilleder sammen med dem, og bliver nu jagtet over hele Belgien.

Politiet igangsatte en ransagelse i en lejlighed på vejen i Schaerbeek halvanden time efter angrebet i lufthavnen, da taxachaufføren henvendte sig. De fandt et af Islamisk Stats sorte bannere, kemikalier, sprængstoffer og søm.

»Jeg var hjemme lige her i nærheden, da jeg hørte om eksplosionerne. Derefter gik jeg ned på en café for at følge med i nyhederne. Så kom politiet først til ét hus og derefter til et andet lidt derfra. De er der endnu,« siger en spanier, der ikke ønsker at oplyse sit navn.

Han flyttede til Bruxelles for omkring seks år siden, da finanskrisen ramte Spanien hårdt.

»Normalt er vores kvarter et stille og roligt sted, men sådan vil det ikke være længere. Det her ændrer meget. Nu er mange rigtig bange. Da mine børn skulle hjem fra skole, blev vi ringet op for, at vi kunne hente dem. De kunne ikke tage hjem alene.«

Den lille klynge af mennesker står i den kolde nattevind over midnat og venter på, at politiet afslutter den ransagning, der har varet 15 timer. Tre ambulancer suser forbi på vejen bagved, den ene med udrykning.

»Mine forældre bor i en lejlighed på gaden,« siger Tawfik. Han har stået her det meste af aftenen, sammen med andre fra nabolaget.

De har mobiltelefonerne fremme, og viser hinanden korte videosekvenser fra tidligere på dagen, hvor belgisk politi kan ses finkæmme området for at spor med forbindelse til tirsdagens terrorangreb.

En sikkerhedskilde oplyste ud på aftenen til Berlingske, at mindst 34 mennesker blev dræbt, mens omkring 200 er såret, heraf mange alvorligt, under de to terrorangreb.

Først ved otte-tiden i byens internationale Zaventem.lufthavn, hvor der var to eksplosioner. Derefter var der en ny eksplosion omkring en time senere i metrostationen Maelbeek ved byens EU-kvarter.

Sent i aftes var de formodede gerningsmænd fortsat ikke identificeret. Belgisk politi offentliggjorde både billeder af de to dræbte og den tredje eftersøgte mænd suppleret med teksten: »Kender du disse mænd?«

IS har i en erklæring taget ansvaret for angrebene.

Terrororganisationen advarede ifølge organisationen SITE, der overvåger ekstremistiske, muslimske hjemmesider om, at landene i den internationale alliance, der angriber IS i Syrien og Irak vil opleve »mørke dage«, der vil blive »værre«.

Belgien er ligesom flere andre europæiske lande i højeste forsvarsberedskab. Ud på aftenen var der fortsat svært bevæbnet politi i Bruxelles' nordlige banegård, hvor der ellers var øde.

Butikker, cafeer og restauranter var afspærret, og metroen var lukket ned. Kun få tog ankom. På stationen i Antwerpen ved den hollandske grænse blev frustrerede togpassagerer sendt rundt fra den ene perron til den anden for kun at stå over for endnu en aflysning af tog til Bruxelles, mens soldater med automatrifler kiggede på.

Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Spanien har alle hævet trusselsniveauet til at imødegå en overhængende fare for et angreb.

Midt i Bruxelles er asfalten ved Place de la Bourse overmalet med budskaber skrevet med farvet kridt. Levende lys er samlet i små klynger sammen med buketter af blomster.

Det er blevet det sted, hvor alle kan udtrykke deres sorg, vise solidaritet og trodse terroristernes forsøg på at kue befolkningen med frygt. Et godt stykke over midnat er der fortsat folk på pladsen, der også bliver bevogtet af et større politiopbud.

»Jeg er fra Frankrig, og jeg ønskede bare ikke, at det også skulle ske her. Jeg mistede to af mine venner. Nu vil jeg sidde hele natten og sørge for, at lysene ikke går ud. Det er vigtigt, at vi udtrykker vore følelser og på den måde viser, at livet fortsætter. Det skal fortsætte,« siger en midaldrende, gråhåret mand, der kun vil kaldes Shanke.