Johannesurt også kaldet perikum eller perikon er i århundrede blevet brugt som naturlægemiddel mod nedtrykhed, og tristhed, og den eksisterende forskning har faktisk dokumenteret en vis effekt på lette til moderate depressioner.

Men nu viser et ny stort studie, at de populære perikon-produkter, som kan fås i håndkøb og kan købes i helsekostforretninger og på nettet herhjemme, ofte slet ikke indeholder den eftertragtede urt.

Forskere fra Naturhistorisk Museum i Oslo har med DNA-analyser testet indeholdet i 78 perikon-produkter indkøbt i blandt andet Sverige, Holland, Tyskland, Polen og Rumænien.

Næsten hver tredje produkt - helt præcis 32 procent - indeholdt slet ikke perikon. Resten af produkterne indeholdt planterarter og ingredienser, som slet ikke stod opført på varedeklarationen, eller også manglede der ingredienser, som faktisk stod opført på varedeklarationen. Ingen af de 78 tilfældigt udvalgte perikon-produkter indeholdt altså det, der stod på pakken.

Det skriver Forskning.no på baggrund af en videnskabelig artikel offentliggjort på online-tidsskiftet Scientific Reports på Nature.com den 2. maj i år.

Forskerne bag undersøgelsen, Hugo de Boer og Ancuta Cristina Raclariu, vurderer, at få af de mange fejl kan forklares med, at producenterne ved en beklagelig fejltagelse har forvekslet johannesurt med andre arter under indsamlingen af urten. Hugo de Boer har en mere nærliggende forklaring.

»I mange tilfælde skyldes det nok bevidst snyderi. De putter noget i som er billigere, siger han til Forskning.no.

Steinar Madsen fra den norske Lægemiddelstyrelse er enig. Han henviser for eksempel til, at der sælges op mod 10 gange så meget ginkgo, som der produceres.

»Producenterne laver produkter af billige planter, men udgiver dem for at være noget andet og sælger dem til en høj pris. Det er penge, der ligger bag,« siger han til Forskning.no.

I Norge er perikon imidlertid klassificeret som et lægemiddel, og køber man det lovligt på norske apoteker, kan man være sikker på, at indholdet stemmer overens med varedeklarationen, da den norske lægemiddelstyrelse godkender og kontrollerer produkterne.

Herhjemme er perikon-produkter klassificeret som 'naturlægemiddel'. Det betyder, at de er godkendte af den danske lægemiddelstyrelse, men er i fri handel. Lægemiddelstyrelsen stiller krav til både fremstilling, kvalitet, sikkerhed og virkning af naturlægemidler. Kvalitetskravene sikrer, at naturlægemidler er fremstillet af veldefinerede råvarer, og at produktet opfylder krav til ensartethed og holdbarhed.

Hvis dit perikon-produkt ikke er opført på denne liste over godkendte naturlægemidler i Danmark, er produktet ikke godkendt af den danske Lægemiddelstyrelse, og dermed er der ingen garanti for, at produktet lever op til myndighedernes kvalitetskrav.

Selv om perikon er et naturlægemiddel, skal det omgås med stor varsomhed og tages efter konsultation hos egen læge. Det har professor og depressionsforsker på Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet, Poul Videbech, fastslået over for Politiken.dk. I værste fald kan selvmedicinering med perikon medfører selvmord, da svært depressive ikke får den nødvendige hjælp, hvis de behandler sig selv.

Perikon har samtidig en række uheldige egenskaber, da det kan nedbryde virkningen af blandt andet p-piller, epilepsimedicin, blodfortyndende medicin og hiv-medicin.

»Det kan være temmelig farligt og ubehageligt, hvis ens livsnødvendige hjertemedicin stopper med at virke, eller hvis man pludselig bliver gravid, selv om man tager p-piller«, siger Poul Videbech til Politiken.dk.